התופעה של הטרדות מיניות בצבא היא תופעה מוכרת – שלצערנו ממשיכה להתקיים ואף להתעצם גם בימינו. הנתונים מהשנים האחרונות מראים כי ישנם מספר גדל ועולה של תלונות המוגשות עקב הטרדות מיניות בצבא.
אם חווית הטרדה מינית בצבא, דע/י שיש לך למי לפנות וכיצד לטפל בנושא!
הטרדה מינית מוגדרת בחוק למניעת הטרדה מינית, שנחקק בשנת 1998. אמנם זהו חוק אזרחי, אך תכולתו חלה גם על חיילי צה"ל.
החוק מפרט מה נחשב להטרדה מינית: מעשים מגונים, הצעות בעלות אופי מיני, התייחסות למינו או מיניותו של אדם תוך ביזוי והשפלת אותו אדם – או במקרה שאותו אדם הבהיר למטריד שהוא לא מעוניין בהתייחסויות האלו, דרישה לבצע מעשה בעל אופי מיני, פרסום תוכן אישי ומיני של האדם.
במידה והופנו התייחסויות או הצעות מיניות מצד גורם בכיר יותר מהאדם המוטרד, פעולות אלו ייחשבו להטרדה מינית – גם אם המוטרד לא הבהיר למטריד שהוא לא מעוניין בהמשך פעולות אלו.
ניתן לשער מדוע נושא ההטרדות המיניות רווח בצבא. ניתן לייחס זאת לתנאי השירות הקשים שיש לחיילים ומפקדים רבים, ולאופי הצבאי הקשוח באופן כללי.
בצבא ישנה דרישה מוגברת לשמירה על נהלים ולציות להוראות, ישנה דרישה ל"שילוב ראוי" בין החיילים, חיילים רבים נדרשים להישאר ימים רבים ורצופים בבסיס שבו הם משרתים – וכל אלו גורמים לצורך כלשהו לפרוק עול. כמובן שאף אחת מהסיבות האלו אינה נותנת לגיטימציה להטרדה מינית של אף חייל או חיילת.
אחד התפקידים של צה"ל הוא גם להוות גורם מחנך ולהחדיר משמעת לחייליו. בשנים האחרונות החלה התעוררות גדולה במודעות לנושא ההטרדות המיניות, וגם בצבא החלו לשים דגש על הנושא ולהעביר סדנאות ושיעורים לחיילים.
לצד הסדנאות האלו, ניתן לתעל את הצורך בפריקת עול ושחרור מהתנאים ומהלחצים שקיימים בצבא לכדי עשייה מועילה ומחזקת. למשל, ניתן לקבוע שיעורי ספורט קבועים בלו"ז השבועי (מד"ס – בשפה הצבאית). זו דוגמה לדרך בה החייל יכול לפרוק את האגרסיות והתסכולים שמצטברים אצלו במהלך השירות, אך לתעל אותם לכדי עשייה חיובית.
בחוק השיפוט הצבאי נקבע כי העונש על הטרדה מינית בצבא יהיה זהה לעונש על הטרדה מינית באזרחות. העונש משתנה בהתאם לסוג וחומרת העבירה, ויכול להגיע גם לכדי מספר שנות מאסר בכלא.
העונש על הטרדה מינית מהווה רישום פלילי, שנשאר עם אותו אדם למהלך חייו. רישום פלילי עשוי למנוע בעתיד מאותו אדם למצוא עבודות נחשקות בהן הוא מעוניין, וכן תהיה עליו סטיגמה ותיוג כאדם שעבר עבירה פלילית חמורה.
הגורמים הצבאיים שאמונים על נושא ההטרדות המיניות נמצאים במערך הת"ש. בשנים האחרונות פועלת בצבא יחידת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר), שמונתה להיות גורם המטפל והמבקר של נושא ההטרדות המיניות בצה"ל.
בכל יחידה אמור להיות נציג של יוהל"ם (או אדם שמשמש בתפקיד אחר ביחידה אך אמון גם על נושא ההטרדות המיניות), שאליו ניתן לפנות במקרה של הטרדה. הטיפול בנושא יהיה דיסקרטי, כך שאין חשש לפנות ולקבל את הטיפול ההולם למקרה.
רבות מההטרדות המיניות כלל אינן מדווחות לגורמים הרשמיים בצבא, ולכן נראה כי הנתונים שקיימים כיום אינם משקפים נאמנה את המציאות ואת מספר ההטרדות המיניות שקורות בפועל. במידה והוטרדתם בצבא, חשוב לא להסס לפנות אל המפקד הישיר שלכם או אל הגורם המטפל בנושא ההטרדות המיניות ביחידה שלכם!
היי, אני ניר ליסטר, עו"ד צבאי מעל ל-20 שנה והיום אני מנכ"ל של משרד עורכי הדין - ניר ליסטר. אני בעל תואר ראשון במשפטים, שני במנהל עסקים ובדרך לקבל דוקטורט. כעורך דין צבאי, עזרתי למעל ל-7,000 חיילים, מלשב"ים, אנשי מילואים וקבע בדיני צבא בכל התחומים. אחרי כל-כך הרבה מקרים בשנים האלו, אני מבין את הקושי שבמערכת הצבאית ויודע שעם הצבא קשה להתמודד לבד - וזו השליחות שלי. צוות המשרד שלי ואני נדאג שתקבלו מה שמגיע לכם!
יש לנו את הפתרון בשבילך!