חותם אמינות זהב DUNS GUIDE ניר ליסטר

השתמטות מצה”ל

תופעת ההשתמטות קיימת כבר שנים רבות בקרב מועמדים לגיוס, שאינם מעוניינים להתגייס לצבא. זוהי תופעה שהצבא מנסה להתמודד איתה במגוון דרכים, אך טרם הצליח לעצור לגמרי. מהי השתמטות מהצבא, מדוע היא קורית ומהן ההשלכות שעשויות להיות לעניין?

 

מהי השתמטות?

אדם שאמור לשרת בצבא, הגיע יום גיוסו והוא לא התייצב בבקו”ם לצורך תחילת השירות שלו – נחשב כמשתמט. כידוע, השירות בצבא בישראל הוא שירות חובה – גם אדם שאינו מעוניין להתגייס לצבא מוכרח לעשות זאת בעל כורחו.

אנשים רבים נוטים להתבלבל בין השתמטות מהצבא לבין עריקות או הימנעות מהצבא, אף שכלל לא מדובר באותם המקרים. השתמטות היא, כאמור, כאשר אדם לא מתגייס לצה”ל מסיבה שאינה חוקית (כלומר, לא ניתן לו פטור רשמי מצה”ל). הימנעות מהצבא היא אי גיוס עקב פטור רשמי מצה”ל (עקב סיבות רפואיות, נפשיות, דתיות ועוד).

בניגוד למונחים אלו, עריקות מהצבא היא כאשר החייל כבר התגייס לצבא ושובץ ליחידה מסוימת – אך אינו מגיע לבסיסו ללא כל סיבה מוצדקת, לתקופה של יותר מ- 20 ימים.

 

העונש על השתמטות

אדם שהשתמט מהשירות הצבאי ולא הגיוס לבקו”ם ביום גיוסו המתוכנן, חשוף להגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי. כתב האישום יוגש רק במידה והחייל לא התייצב לשירות במשך תקופה שעולה על 540 ימים.

 

מהן הסיבות הנפוצות להשתמטות מהצבא?

החיים הצבאיים לא מתאימים לכל אחד – מדובר על מסגרת קשוחה וקפדנית, שבה נלקח החופש של האדם לפעול כרצונו וכפי שהוא מאמין. הוא מחויב להישמע ולציית לכל ההוראות שהוא מקבל ממפקדיו, גם אם הוא לא מאמין בהן ולא מעוניין לעשות אותן.

כאמור, ישנן מגוון סיבות מדוע אנשים לא מעוניינים להתגייס לצבא – כאשר חלקן נחשבות כדרכים חוקיות ולגיטימיות להימנע משירות צבאי, ואף מזכות את האדם בפטור רשמי מטעם צה”ל.

הדרכים החוקיות להימנע משירות הן בין היתר כאשר האדם חולה במחלה כרונית שלא מאפשרת את גיוסו לצבא, כאשר אישה מצהירה כי היא דתייה ושאורח החיים שלה מתנגש עם אורח החיים הצבאי, כאשר האדם מאובחן כדיכאוני או כבעל בעיות נפשיות ועוד.

לעומת זאת, השתמטות מהצבא קורית לרוב כאשר המועמד לשירות לא מצא דרך אחרת שתמנע ממנו להתגייס, ולכן החליט פשוט להימנע מלהתייצב ליום הגיוס. הסיבות לכך עשויות להיות מצפוניות (לא מאמין בלהחזיק נשק, פציפיזם), הימנעות מטעמי נוחות (למשל כאשר האדם כבר פתח בקריירה מצליחה ולא מעוניין להפסיק אותה בשביל לשרת בצבא) ועוד.

השלכות אפשריות של השתמטות

מעבר מעונש שהמשתמט עשוי לקבל על כך שעבר על אחד מחוקי מדינת ישראל (חוק גיוס חובה לצבא), ישנן השלכות אפשריות גם על חייו האזרחיים.

מכיוון שהשירות במדינה הוא שירות חובה, מרבית האוכלוסייה אכן משרתת בצה”ל – ולרוב לא רואה בעין יפה אנשים שלא שירתו בצבא באופן שאינו חוקי. באופן רשמי לא ניתן להפלות אדם במקום עבודה על כך שלא שירת בצבא, אך בהחלט ייתכן כי המעסיקים שלו יהיו יותר חשדניים כלפיו ויימנעו מלהעניק לו סמכויות. אדם שלא התגייס לצבא עשוי להיחשב בעיני רבים כמרדן, או ככזה שלא ניתן לסמוך עליו שיבצע עבודה שהוא לא מעוניין לבצע.

אמנם הצבא הוא אכן מקום שלא מתאים לכל אחד – אך השתמטות מגיוס היא עבירה על החוק, ולכן כולנו נדרשים להתייצב ליום הגיוס. במידה ואתם חושבים שהצבא יזיק לבריאותכם הפיזית או הנפשית, מומלץ למצוא דרך חוקית על מנת לקבל פטור מהצבא (שמגובה בהמלצת אנשי מקצוע), ולא להשתמט מהשירות הצבאי.

השתמטות מצהל
השתמטות מצהל

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורכי דין צבאי שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!