אחד מהנושאים שמעסיקים רבים מהמשרתים בצה”ל הוא הרצון לשרת במסגרת מקלה של יומיות, שתאפשר להם ללון בביתם מדי לילה ולשרת בבסיס הקרוב למקום מגוריהם. על רקע זה, נשאלת השאלה החשובה: כיצד ניתן להשיג יומיות בצבא? מהם הצעדים שיש לנקוט כדי לזכות באישור המיוחל? על שאלות אלו ועוד ננסה לענות במאמר זה, תוך מתן מדריך מפורט ומקיף לגבי הדרכים לקבלת יומיות בצה”ל, והדגשת חשיבותו של ליווי משפטי צמוד מצד עורך דין צבאי מנוסה לאורך כל התהליך.
למרות שהשירות הצבאי מהווה זכות גדולה ומשמעותית עבור מרבית צעירי ישראל, המציאות היא שלא כל החיילים זוכים לשרת בתנאים שווים. בעוד שחלק מן החיילים נאלצים לשהות במשך מרבית ימות השבוע בבסיסים מרוחקים, הרי שאחרים משרתים בתנאים נוחים יותר של יומיות, שמאפשרת לחיילים לישון בביתם באופן קבוע ולהתייצב לשירות בבסיס קרוב.
למעבר לשירות במתכונת של יומיות בצבא ישנם יתרונות רבים מבחינת החייל. ראשית, שירות בבסיס בקרבת הבית, חוסך מהחייל את הצורך בנסיעות ארוכות ומתישות הלוך וחזור.
בנוסף, היכולת לבלות את הלילות בבית בחברת המשפחה והחברים, ולא רק בסופי השבוע, עשויה לתרום רבות למצב הרוח והמוטיבציה של החייל לאורך השירות.
יתרה מכך, ברור כי התנאים והנוחות בבית עדיפים על פני החיים בבסיס מבחינת הפרטיות ואיכות המזון.
כל אלו הם גורמים משמעותיים שהופכים את השירות ביומיות לפחות מאתגר ויותר נסבל עבור החיילים.
חשוב להדגיש כי במקרים מסוימים, גם הצבא עצמו יכול להרוויח ממתן יומיות בצבא לחייליו. סביר להניח שחייל הנהנה מתנאי שירות טובים ונוחים יותר, יפגין מוטיבציה רבה יותר ויותר רצון להשקיע במילוי תפקידו. ניתן להניח גם שיהיה מרוכז וערני יותר לאחר שינה רצופה ונוחה בביתו, ולא יתמודד עם תשישות מצטברת עקב שינה בתנאי שטח ירודים. לכן, מתן אישור לשירות במסגרת יומיות בצבא תורם במידה רבה גם למערכת הצבאית, שנהנית מחיילים פרודוקטיביים ומסורים יותר בשורותיה.
חשוב לדעת שקבלת האישור לשירות יומיות בצבא אינה משימה פשוטה או זריזה. לא תמיד קל להגיע למצב של שירות יומי בצבא, אולם בהחלט ניתן להשיג זאת אם פועלים בדרכים הנכונות ועם הליווי המתאים.
התנאים העיקריים אותם יש למלא בדרך לקבלת יומיות בצבא הם הורדת פרופיל לפרופיל התואם שירות במסגרת עורפית, לצד קבלת הקלה משמעותית ברמת תנאי השירות לת”ש 7. שילוב זה יפתח בפני החייל את האפשרות לישון בביתו מדי לילה ולשרת במהלך היום בבסיס הקרוב למקום מגוריו.
אולם בשל מורכבות ההליך, המצריך התנהלות מול מספר גורמי צבא שונים, אנו ממליצים בחום להיעזר בליווי משפטי ממשרד עו”ד צבאיים מקצועי ומיומן לצורך הגשת הבקשה וקידום ההליך מול הצבא. לעתים קרובות מדובר במשימה מאתגרת, אך עם הסיוע המשפטי הנכון, הסיכויים להשיג יומיות בצבא גדלים משמעותית.
גורם מפתח בדרך להשגת האישור ליומיות בצבא הינו הפרופיל הרפואי שנקבע לחייל. הפרופיל הרפואי, המשקף את מצבו הרפואי וכשירותו של החייל, קובע באילו מסלולי שירות ותפקידים הוא ישרת. עקרונית, ככל שציון הפרופיל הצבאי עולה, כך עולים גם הסיכויים שהחייל ישובץ ביחידות קרביות עם תפקידי לחימה. שירות קרבי מתאפיין בשהות ממושכת בבסיסים מרוחקים, ולכן לרוב אינו מתאים לשילוב עם יומיות בצבא. לעומת זאת, פרופיל רפואי נמוך יותר עשוי לאפשר שיבוץ במערך העורפי ובבסיסים קרובים יותר לבית.
לכן, חייל בעל פרופיל גבוה המעוניין לעבור ליומיות בצבא, יידרש לרוב לפעול להורדת פרופיל לצורך כך. הורדת פרופיל דורשת הוכחה של בעיות פיזיות ו/או נפשיות אשר מצדיקות את המהלך. במרבית המקרים יהיה צורך להופיע בפני ועדה רפואית שתברר את הנושא ותחליט אם הבקשה להורדה מוצדקת בנסיבות העניין. זהו השלב בו כדאי מאוד לערב עו”ד צבאי בעל ניסיון, אשר יסייע לחייל בהיערכות לוועדה, לכוון אותו לגבי הראיות והמסמכים שכדאי להציג, ולתדרך אותו כיצד להוכיח לחברי הוועדה שיש סיבה טובה לאישור הורדת הפרופיל המבוקשת.
חיילים עם פרופיל 64 או נמוך יותר, המאפשר ממילא שיבוץ במערך העורפי, לא יידרשו בדרך כלל לפעול להורדת פרופיל נוספת. אולם גם במקרים אלו כדאי להסתייע בייעוץ משפטי של עורך דין צבאי כדי לסייע להם לקבל את ההקלות הנחוצות בתנאי השירות, על מנת לאפשר בסופו של דבר יומיות בצבא.
נתון נוסף בעל חשיבות מכרעת במשוואה של השגת יומיות בצבא, הוא דרגת תנאי השירות (ציון ת”ש) אליה משתייך החייל. קיים מדרג של הקלות שניתן לקבל בתנאי השירות, הנע בין רמת ת”ש 1 לת”ש 7, והנקבע על פי המצב האישי של כל חייל ומשפחתו.
ת”ש ברמות הנמוכות יותר של 1 או 2 אמנם שוללים שירות בקרבי, אם כי עדיין לא מספיקים בהכרח כדי לאפשר יומיות בצבא עם אפשרות לינה בבית מדי לילה. ההקלה היחידה המבטיחה יומיות בצבא היא ת”ש בדרגה 7.
את רמת ת”ש 7 ניתן לקבל בעקבות פגישה עם הקב”ן (קצין בריאות הנפש). על החייל יהיה להציג בפני הקב”ן נתונים המוכיחים כי מצבו הפיזי, הנפשי, הכלכלי או המשפחתי – מחייב שהייה בבית וישרת קרוב לאזור המגורים שלו.
גם כאן אנו ממליצים להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מוסמך, אשר יוכל לסייע לכם להתכונן לפגישה עם הקב”ן, ולהתוות את האסטרטגיה הנכונה מבחינת הראיות והמסמכים שיש להציג על מנת לשכנעו בצורך שלכם באישור לת”ש 7. שילוב בין דרגת ת”ש שכזו לבין פרופיל של פרופיל תומך לחימה ומטה, אמור להבטיח הענקת יומיות בצבא.
למאמר המלא איך להעלות ת”ש בצבא לחצו כאן >>>
המעבר לשירות במתכונת יומיות עשוי להתברר כצעד משמעותי ביותר לחיילים רבים ולשפר פלאים את חוויית השירות שלהם בצה”ל. יחד עם זאת, חייל המבקש לעבור ליומיות בצבא יתקשה מאוד להשיג זאת בכוחות עצמו. פניות עצמאיות למפקדים, גם אם ינוסחו בנימוס ועם הסברים הגיוניים, לרוב לא יניבו את התוצאה המבוקשת. לכן, כדאי מאוד להסתייע בייצוג משפטי של עורך דין צבאי מיומן שילווה אתכם מקרוב לאורך כל ההליך.
למשרד עו”ד ניר ליסטר מעל 20 שנות ותק בייצוג מבקשי יומיות מול הצבא והובלת הליכים מורכבים לשינוי פרופיל ודרגות ת”ש לטובת העניין. הצוות המיומן והמסור של משרדנו מציע לכל אחת ואחד ממיוצגינו, ליווי אישי וצמוד בכל שלבי ההליך, עם הקפדה על שקיפות מלאה ועדכון שוטף. הניסיון העצום, הידע הנרחב, המומחיות וההתמסרות לכל פניה, הם שהופכים את משרד עו”ד צבאי ניר ליסטר לכתובת האולטימטיבית עבור כל חייל וחיילת המעוניינים לפתוח בתהליך המעבר ליומיות בצבא.
אל תהססו לפנות אלינו כבר עכשיו על מנת לקבל ייעוץ ראשוני ולהבין כיצד כדאי לכם לקדם את עניינכם. בעזרת הליווי המשפטי המתאים, תשפרו משמעותית את הסיכויים שלכם להגיע אל היעד של יומיות בצבא. בהצלחה!
היי, אני ניר ליסטר, עו"ד צבאי מעל ל-20 שנה והיום אני מנכ"ל של משרד עורכי הדין - ניר ליסטר. אני בעל תואר ראשון במשפטים, שני במנהל עסקים ובדרך לקבל דוקטורט. כעורך דין צבאי, עזרתי למעל ל-7,000 חיילים, מלשב"ים, אנשי מילואים וקבע בדיני צבא בכל התחומים. אחרי כל-כך הרבה מקרים בשנים האלו, אני מבין את הקושי שבמערכת הצבאית ויודע שעם הצבא קשה להתמודד לבד - וזו השליחות שלי. צוות המשרד שלי ואני נדאג שתקבלו מה שמגיע לכם!
יש לנו את הפתרון בשבילך!