המערכת הצבאית היא גוף אוטונומי בתוך מדינת ישראל. מערך המשפט הצבאי, לדוגמא, נפרד ממערך המשפט האזרחי. בהתאם לכך, לצה"ל יש בית דין צבאי, מערכת חוקים וכללים משל עצמו ואפילו מתקני כליאה צבאיים.
בתי הסוהר הצבאיים הם כלא 6 (בשמו הרשמי – בסיס כליאה 396) וכלא 4 (בסיס כליאה 394). כלא 4 נמצא במחנה צריפין, סמוך לעיר ראשון לציון, בעוד כלא 6 ממוקם בצפון, סמוך לעתלית. תוכניות שנטוו ב- 2014 מכריזות כי שני בתי הכלא עתידים להתפרק והאסירים יועברו לנווה צדק, באזור השרון. המיזם טרם הושלם ומוגדר כתוכנית עתידיות שמועד סיומה אינו מוגדר.
כמה מונחי יסוד חשובים:
- חבושים: חיילים אשר קיבלו את עונש המאסר ביחידתם בהליך של דין משמעתי.
- על"מים: עצירים לפני משפט הממתינים להליך המשפטי.
- אסירים: חיילים אשר קיבלו את עונש המאסר בבית דין צבאי.
עונש הכליאה
- חייל יכול למצוא את עצמו במתקן כליאה צבאי מטעמים שונים: כליאה שקיבל כעונש בבית דין צבאי או בהליך משמעתי או מעצר עד תום תהליכים.
- בתוך מתקן הכליאה יש פלוגות שונות המחולקות על פי הסטטוס של הכלואים וחומרת כליאתו.
- הסוהרים והמפקדים הם חיילים וקצינים שעברו הכשרה מיוחדת.
- השגרה דומה לשגרה של טירונות – קימה מוקדמת בבוקר, התייצבות למסדר ניקיון ונוכחות בתא, עבודות, ארוחות וזמן חופשי בתא.
כלא 6
בכלא 6 ישנן ארבע פלוגות. שיוך חייל לפלוגה מסוימת תלויה בסטטוס כליאתו, במשך הזמן שעליו לרצות וחומרת הפשע שבגינו הוא נענש.
פלוגה א'
- יושבי הפלוגה: פלוגה א נועדה לחבושים שאינם מהווים סכנה לעצמם או לאנשים אחרים ולכן תנאי הכליאה שלהם חופשיים יותר. הכלואים בפלוגה זו ביצעו עבירה שלרוב אינה חמורה ואינם מרצים תקופת מאסר שנמשכת יותר מחודש.
- תנאי כליאתם: יושבי פלוגה א' מועסקים כשומרים במגדלי השמירה או בעבודות הנוגעות לתחזוקת הבסיס כמו ניקיון, עבודה במטבח וכו'.
עקב עבירותיהם הקטנות, היחס כלפיהם מקל יותר. הם זוכים לשימוש חופשי בטלפון הציבורי ומורשים להסתובב בפלוגה ללא ליווי צמוד של סוהרים. הם לנים באוהל.
- מדובר בפלוגה גדולה באופן יחסי המכילה בערך כמאתיים כלואים.
פלוגה ב'
- יושבי הפלוגה: כל חייל המגיע לכלא 6 עובר בפלוגה ב', לאחר תקופה קצרה בפלוגה מוחלט לאיזו פלוגה הם שייכים. רוב חיילי הפלוגה הם על"מים (עצורים לפני משפט), קצינים שנכלאו, חבושים בעלי סיכון מסוים וחבושים שאמנם התנהגותם טובה אך נגזר עליהם עונש של שלושים ימים ומעלה.
- תנאי כליאתם: כלואי פלוגה ב' ישנים בחדרים בקבוצות גדולות וזמן השימוש שלהם בטלפון ציבורי מוגבל.
- בפלוגה יש כשמונים כלואים.
פלוגה ג'
- יושבי הפלוגה: פלוגה ג' נחשבת בתור הפלוגה המחמירה ביותר והסגורה ביותר. יושביה הם חיילים שהואשמו בעבירות חמורות כמו שימוש בסמים, סחר בסמים, תקיפות קשות, פגיעות מיניות, סחר בנשק וכו'. חלקם הם חיילים שאמנם לא ביצעו פשע חמור אך מצריכים פיקוח קרוב.
- תנאי כליאתם: הכלואים נתונים לפיקוח בכל רגע נתון. בפלוגה זו יש אגף בידוד.
- בפלוגה יש בין 60-70 כלואים.
פלוגה 600
- יושבי הפלוגה: פלוגה 600 היא פלוגת הנשים. כלואות מסוגים שונים משתייכות לפלוגה זו, והמפקדות עליהן הן נשים בלבד.
- מדובר בפלוגה קטנה – שישים נשים לכל היותר.
כלא 6
כלא 4 מאופיין בכך שהוא משכן יותר עצירים לפני משפט (על"מים) בעוד כלא 6 נועד לריצוי עונש ממושך יותר. הוא מכיל בתוכו ארבע פלוגות.
פלוגה א'
- יושבי הפלוגה: פלוגה זו היא פלוגה לחיילים שעונשם אינו חמור. בפלוגה יש חבושים (שנשפטו ביחידתם) וחיילים שערקו אך הסגירו את עצמם. לא ניתן להיות חלק מהפלוגה אם החייל בעל תיק מצ"ח.
- תנאי כליאתם: תנאי כליאתם מזכירים את תנאי הכליאה בכלא 6 – הם יכולים לעסוק בשמירה או לעבוד, וישנים באוהלים.
- מדובר בפלוגה קטנה מאוד.
פלוגה ב'
- יושבי הפלוגה: על"מים, כלואים לתקופה ארוכה וכלואים שיש חשש שינסו לברוח מן בית הסוהר.
- תנאי כליאתם: הכלואים ישנים בתאים צפופים מאוד, במבנה סגור. גישתם לטלפון הציבורי מוגבלת.
פלוגה ג'
- יושבי הפלוגה: כל חייל עובר בפלוגה הזו בהגעתו לכלא, עד שמתמיין לפלוגה המתאימה לו. כמו כן, נמצאים בה על"מים, חיילים שערקו ממילואים, כלואים מעל גיל 25 וכלואים שקיבלו זמן מאסר ארוך. אל הפלוגה יועברו גם כלואים שהתנהגותם חמורה או מסוכנת, והם יועברו ל"אגף ההפרדה".
- תנאי כליאתם: מדובר בפלוגה גדולה מאוד ולכן הכלואים לנים בתאים גדולים שמכילים כארבעים אנשים. כמו כן, הגישה לטלפון הציבורית היא חופשית.
- הפלוגה יכולה להכיל עד כ- 150 חיילים.
פלוגה 400
- יושבי הפלוגה: נשים שקיבלו עונש מאסר, מכל הסוגים.
- תנאי כליאתם: המפקדות הן נשים בלבד. במהלך היום הכלואות יועסקו בבתי מלאכה. במידה והתנהגותן אינה ראויה, ניתן להעביר אותן לתאי בידוד שנמצאים במתחם הפלוגה.
חשוב לזכור שעונש הכליאה אינו שולל את כל זכויותיו של החייל. החייל עדיין זכאי לזכויות מסוימות כמו ניהול שיחות טלפון (בהתאם להגבלות שהפלוגה שלו מציבה). כמו כן, הוא זכאי לביקור משפחתו בכלא. לאחר השבוע הראשון של המאסר משפחתו יכולה להתחיל בביקורים מדי שבועיים, כאשר הם מוגבלים לחצי שעה ולא ניתן להכניס יותר מארבעה מבקרים. עם זאת, מפקדי החייל יכולים לשלול ממנו זכויות בהתאם להתנהגותו, אך ישנן זכויות שתמיד הכלוא רשאי לדרוש: הכלוא עדיין רשאי לדרוש ביקור במרפאה ולראות קצין בריאות נפש (קב"ן). בכל רגע נתון שבו הוא חש כי זכויותיו אליהן זכאי אינן מוענקות לו, הוא יכול לפנות לנציב פניות חיילים או לדרוש פגישה עם עורך דין צבאי.