גירושים הם תהליך סבוך שמשפיע מאוד על כל בני המשפחה. בעקבות גירושים, ההורים עוברים, בדרך כלל לגור במקומות שונים, והילדים עוברים לגור עם אחד מההורים באופן קבוע. מזונות ילדים משולמים מהורה אחד אל ההורה שלו המשמורת על הילדים. גובה המזונות הוא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על אורח ואיכות חייהם של הילדים במצב החדש, וגם על הקשר בין ההורים עצמם.
מה הם תשלומי מזונות?
דמי מזונות הם תשלום חודשי קבוע המועבר, בדרך כלל, מאחד ההורים לאחר. תשלום מזונות הוא הכסף שנועד לדאוג לצרכים ולרווחה של ילד קטין. באמצעות תשלום מזונות, לאחר תהליך גירושין, מפצה ההורה שאינו בעל המשמורת על הילדים את ההורה שהינו בעל משמורת, על ההוצאות הקשורות לילדם המשותף.
לעתים נקבעים מזונות לאחר קביעת אבהות משפטית, כתשלומים של האב עבור ילדו הביולוגי שאין לו משמורת עליו. מבחינה משפטית, דמי המזונות הם זכות של הילד והאפוטרופוס המשמורן תובע אותם, בשמו של הילד.
מי קובע את גובה המזונות?
עורך דין משפחה מומלץ יוכל לסייע לכם למצוא את הדרך המתאימה עבורכם, לקבוע את גובה תשלום המזונות. במקרים רבים, גובה התשלום מוסכם על ידי ההורים בעת כתיבת הסכם הגירושין ולפעמים אפילו בהסכם ממון שנחתם עוד טרם הנישואין.
ישנם גם מקרים בהם יש צורך להשתמש בכלי המשפט ודמי המזונות נקבעים בדיון בבית הדין לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. הקביעה אודות מזונות ילדים נקבעת בכל מקרה לגופו ולא על פי נוסחה מתמטית קבועה.
מה משפיע על גובה המזונות?
למרות שמזונות הילדים נקבעים באופן אישי עבור כל משפחה, ישנם כמה פרמטרים קבועים המשפיעים על גובה התשלום. ראשית, טובת הילד היא הרעיון המנחה את ההליך כולו. בנוסף, ישנה התייחסות גם לגילאי הילדים המשפיעים על המזונות. גילאי הילדים מחולקים לשלוש קבוצות – עד גיל 6, גילאי 6-15 וגילאי 15-18.
פרמטר נוסף הוא צרכי הילדים, מתוך הבנה שנוסף על הצרכים ההכרחיים ישנם ילדים בעלי צרכים מיוחדים ושונים, המשפיעים גם הם על גובה המזונות. הפרמטר האחרון הוא הכנסות ההורים או פוטנציאל ההשתכרות שלהם.
לסיכום
תשלום המזונות נועד לדאוג לרווחתם של הילדים, לאחר תהליך הגירושין, כאשר הילדים במשמורת אצל אחד ההורים בלבד. חשוב לזכור שהיום יש נטייה לייצר שוויון בין המינים: לדוגמה, בעבר היה תשלום המזונות חובתו של האב בלבד, אולם כיום האב אחראי על תשלום המזונות עד גיל שש.
לאחר גיל שש, נטל המזונות יהיה שווה בין שני ההורים, ללא התייחסות למגדר אלא על פי ההכנסות שלהם ועל פי חלוקת זמני השהייה בין ההורים. במידה שההורים הסכימו על משמורת משותפת וזמני השהיה של ההורים עם הילדים שווים, אין תשלום מזונות אלא רק פיצוי של הורה המשלם על הוצאות חריגות של הילד המשותף.