מעצר צבאי

כאשר מתעורר חשש שחייל ביצע עבירה פלילית- צבאית, המשטרה הצבאית החוקרת עוצרת את החייל. במעצר חוקרים את החשוד, ומאתרים חשודים בביצוע העבירה. המעצר הצבאי מהווה חלק מהותי משלב החקירה בהליך המשפטי.

מומלץ להתייעץ בשלב זה עם עורך דין צבאי מוסמך ולקבל ממנו ייעוץ וליווי אישי. במידה והמשטרה הצבאית גיבשה חשד שמבוסס על ראיות אמינות, התיק יועבר לפרקליטות הצבאית שתכריע האם להגיש כתב אישום או לא.

במידה ויוגש כתב אישום יתחיל הליך משפטי שבסופו ניתן להעניש את החייל במעצר צבאי.

תהליך הקליטה בכלא הצבאי:

כאשר חייל מגיע לכלא הצבאי, עליו לעבור תהליך קליטה שכולל בדיקות והסברים רבים לרבות: בדיקה רפואית על ידי רופא צבאי, הסבר על שגרת היום וראיון עם מש"קית מיון. לאחר שעבר את השלבים הנ"ל עליו להשתתף בוועדת מיון שבה הקב"ן ומשקית הת"ש יבחנו את האסיר ויפרטו בפניו על העבודות בכלא.

סדר היום בכלא כולל בדרך כלל השכמה מוקדמת, התייצבות בספירת בוקר, ארוחת בוקר, ניקוי התא וניקוי אישי, מסדר בוקר, פנייה לעבודה בה החייל שובץ, ספירת צהריים, ארוחת צהריים, הפסקת צהריים, חזרה לעבודה, ספירת ערב וארוחת ערב.

מהן הזכויות של האסיר?

לאסיר שנמצא במאסר צבאי ישנן זכויות רבות וחשוב מאוד שיהיה מודע אליהן כך שישתמש בהן במקרה הצורך. להלן רשימה חלקית של זכויות משמעויות שיש לאסיר בכלא צבאי:

זכויות בסיסיות:

לרוב, אסיר הנמצא במאסר צבאי זכאי לקבל את כל הזכויות הבסיסיות שחייל סדיר מקבל לרבות: שיחה עם משקית ת"ש, ביקור רפואי וקבלת תשלום חודשי.

ציוד בכלא:

החייל זכאי להכניס ציוד אישי לכלא לרבות: תיק אישי, מסמכים רפואיים, פריטי לבוש, מצעים, ספרי לימוד, ספרי תורה, כלי רחצה ועוד.

ביקור בכלא:

כל חייל השוהה במתקני הכליאה הצבאיים זכאי לקבל ביקורים של קרובים שמוגבלים בזמן ובתדירות שלהם. זכות זו משתנה לפי מעמדו הצבאי של החייל. חייל סדיר זכאי לביקור פעם בשבועיים רק לאחר שריצה שבעה ימים במאסר. לעומת זאת, חייל במילואים זכאי לביקור פעם בשבוע לאחר שריצה שלושה ימים במאסר. ניתן להגביל זכות זו בגין התנהגות לא טובה של החייל בזמן המאסר.

יציאה לחופשה מהכלא:

אסיר שריצה לפחות שליש מתקופת המאסר שנגזרה עליו זכאי לחופשה של יומיים פעם בארבעה שבועות בהתאם להחלטה של מפקד הכלא. ניתן לפנות לשופט צבאי ולקבל חופשה טרם ריצוי שליש מתקופת המאסר.

קיצור תקופת מאסר:

אסיר שהתנהג טוב בתקופת המאסר זכאי לקיצור תקופת מאסרו. גודל הקיצור נקבע על פי אורך תקופת המאסר שנגזרה על החייל.

מהן ההשלכות של כלא צבאי?

בעיקרון, חייל שסיים לרצות את עונשו, יכול לחזור ולהמשיך את השירות הצבאי מאותו מקום בו הפסיק בגלל מעצרו. אך, חייל שהפסיד קורס או הכשרה מסוימת עלול להיפגע והתפקיד עלול להילקח ממנו.

בנוסף, אם חייל הורשע בעבירה חמורה, העבירה עלולה להשפיע על שיבוצים בתפקידים מסוימים שבהם החייל עלול לא לבצע את תפקידו כראוי. יתר על כן, הרשע בעבירות חמורות מאוד עלולה להביא איתה הדחה מהתפקיד או החלטה לסיום השירות הצבאי ושלילת הטבות החייל.

פעמים רבות, חייל שהורשע בעבירה חמורה מוכתם ברישום פלילי. רישום פלילי זה עלול לפגוע בחייו האזרחיים של החייל אם ינסה להתקבל למשרות מסוימות כגון: משרות ממשלתיות, רופא, עורך דין ועוד.

קיימים פרטים רבים שיש לדעת כאשר חייל נכנס לכלא צבאי. לפיכך, מומלץ ביותר לגשת לעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי, שמכיר את ההליכים המשפטיים וילווה אתכם לאורך כל הדרך.

מעצר צבאי
מעצר צבאי

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!