נפקדות בצבא

נושא הנפקדות בצבא הינו נושא רגיש ומורכב, שעלול להיות מלווה בשמועות ומיתוסים מבלבלים.

בקטע הבא ננסה לעשות קצת סדר בנושא ולבחון את המושג על בוריו.

אז רגע, מה זה בכלל נפקדות בצבא?

נפקדות בצבא הינה מונח צבאי – שלישותי בצה"ל העוסק בעבירת היעדרות של חייל, המשרת שירות סדיר או שירות מילואים, כאשר ההיעדרות הינה בסדר גודל של מספר ימים. חשוב להבחין בין חייל נפקד לבין עריק, עבירת עריקות נחשבת ככזו כאשר משך זמן הנפקדות עולה על מספר מסוים של ימים.

לפיכך, הנפקדות הצבאית הינה שלב מקדים ונפרד מן העריקות, בה דרגת חומרת העבירה עולה והתייחסות על ידי המערכת בהתאם. המושג עצמו מופיע בחוק השיפוט הצבאי משנת 1955, תחת סעיף 94, שם מוגדר כ"עבירת היעדרות מן השירות שלא ברשות".

חשוב להבין, מה שהופך היעדרות לנפקדות בצבא הוא החוסר בקבלת רשות מן הממונה עליו, כך שאפילו היעדרות חייל לצורך אכילת ארוחה עלולה להיחשב נפקדות. הקפדה על יידוע הגורם האחראי על החייל היא צעד חיוני על מנת להימנע מביצוע העבירה.

 

ומהן ההשלכות?

לרוב, ההשלכה הישירה תהא העמדת החייל הנפקד למשפט מול קצין שבסמכותו לתת עונשים משמעותיים, תוך 24 שעות מרגע החזרה ליחידה. פסק הדין יכלול את נסיבות הנפקדות, מצבו האישי של החייל, משך זמן ההיעדרות ושיקול הדעת של הקצין השופט.

עונש מקסימלי לעבירת נפקדות הינו 35 ימים בכלא, אך כאמור, ישנם מקרים בהם יחליט הקצין על עונש פחות בדמות ימי ריתוק בודדים. יש לציין כי המשפט יערך לרוב תחת דין משמעתי ולא בבית דין צבאי, מה שאומר שלא יהיה רישום פלילי, אותו רשאי לבצע רק בית דין צבאי.

צבירת 21 ימי נפקדות (ולא 45 ימים כפי שהיה נהוג בעבר) של חייל סדיר או 15 ימי נפקדות של חייל מילואים תגרור הגדרה של החייל הנפקד כעריק. הטיפול בחייל יבוצע על ידי מדור עריקים באכ"א. בהמשך המשטרה הצבאית תתערב גם היא, באמצעות מחלקת 'לוכדי עריקים' , אם כי תזמון פעולה זו תלוי בנסיבות המקרה ולאו דווקא יתבצע בצורה מיידית.

במידה והחייל התייצב ביחידה לאחר היום ה- 30 להיעדרותו, יועמד לדין משמעתי ביחידה, אלא אם כן:

  1. סך כל תקופות ההיעדרות של החייל, כולל הנוכחית, עולה על 75 ימים.
  2. החייל הינו קצין או נגד בשירות קבע.

במקרים הנ"ל תפנה היחידה לפרקליט הצבאי שם תבחן העמדת הנפקד לדין בבית דין צבאי.

את עבירות הנפקדות מחלק צה"ל לשני סוגים, על פי משך זמן ההיעדרות:

 

נפקדות בצבא עד 24 שעות

כמו שהכותרת מרמזת, נפקדות זו משמעה ההיעדרות משירות שלא ברשות, למשך זמן שלא עולה על 24 שעות מרגע תחילת ההיעדרות. חייל שיחזור לשירות לאחר היעדרות של עד 24 שעות יטופל משמעתית על פי פקודות מטכ'"ל וכללי הדין המשמעתי בצה"ל. בנוסף לטיפול המשמעתי, מפקודות המטכ"ל עולה כי –

  1. חייל שיורשע באשמת נפקדות של עד 24 שעות לא יצטרך להשלים את תקופת ההעדרות בנוסף למשך השירות אליו גיוס מלכתחילה. זאת אומרת, תקופה זו לא תחשב לו כתקופה בלתי נמנית שלילית (נקרא גם תב"ן שלילי).
  2. משכורתו הצבאית ושאר התשלומים אליהם זכאי החייל או משפחתו במשך תקופת ההיעדרות לא יפגעו, וקבלת המשכורת תתנהל כרגיל.
  3. יתבצעו ביקורי בית בבית החייל.

 

נפקדות בצבא שעולה על 24 שעות

גם כאן הכותרת מסגירה את עצמה. נפקדות מסוג כזה היא המצב בו ההיעדרות שלא ברשות הינה לתקופה שנעה בין 24 שעות ועד לזמן בו החייל מוכרז כעריק. חייל שחוזר מנפקדות של מעל 24 שעות, יטופל משמעתית על פי חוק השיפוט הצבאי, ו / או פקודות מטכ"ל דין משמעתי בצה"ל. מפקודות המטכ"ל עולה כי –

  1.  תקופת ההיעדרות של חייל שיורשע באשמת נפקדות של יותר מ24 שעות עלולה להחשב כתב"ן שלילי, כלומר החייל יצטרך להשלים את התקופה הנ"ל בנוסף למשך השירות ההתחלתי שלו.
  2. נפקדות של מעל 24 שעות תגרור ניכוי של המשכורת הצבאית ושאר התשלומים אליהם זכאי החייל או משפחתו במשך תקופת הנפקדות.

 

חשוב לדעת

  1. ישנם מקרים חריגים, בהם הגורמים הממונים עשויים לפטור את העריק משירות הביטחון.
  2. חיפוש וטיפול בנפקד שברשותו כלי נשק הוא בעדיפות ראשונה, על הממונים על המקרה לעשות ככל שביכולתם להשיג את הנשק, אך במידה ואינם מלווים בשוטר צבאי, אסור להם לבצע חיפוש בביתו של החייל.
  3. למעט מקרים חריגים, חייל שנעדר מעל ל- 60 יום משירותו הצבאי צפוי לאבד את הזכאות לטיפול רפואי מהצבא.

ומה ניתן לעשות עם זה?

לחייל הנפקד אשר מעוניין להתמודד מול צה"ל בעניין זה באופן משפטי, מומלץ לשקול רכישת שירותיו של עורך דין צבאי, שלרוב מתמחה בעניינים מסוג זה ובאפשרותו להניע תהליכים אל מול המערכת.

נפקדות בצבא
נפקדות בצבא

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!