קורה לא פעם שבמהלך השירות הצבאי חיילים מוצאים את עצמם זקוקים לסיוע משפטי, בין אם הם חשודים בעבירות שונות ובין אם ברצונם לממש את זכויותיהם בנושאים שונים מול המערכת הצבאית. במאמר זה נציג את הדברים החשובים שכל חייל או חיילת הזקוקים לייצוג צריכים לדעת.
באילו מקרים חיילים זקוקים לייצוג?
ראשית נציין כי חוק השיפוט הצבאי תקף לכל המשרתים בו: חיילים בשירות סדיר, חיילים בשירות קבע, מילואימניקים ואף אזרחים עובדי צה"ל ומלש"בים. כל אלו עלולים להזדקק לייצוג משפטי ולסיוע מול הבירוקרטיה הצבאית במקרים שונים:
- ייצוג בפני וועדות צבאיות (משפט צבאי – מנהלי): ועדות רפואיות, ועדות התאמה לשירות, ועדות דת ומצפון, ועדות סמים וועדות ייעודיות לאנשי קבע.
- ייצוג הליכים בעלי אופי פלילי (משפט פלילי – צבאי): ייצוג חיילים שביצעו עבירות פליליות בתחומים שונים כגון: מין, שוחד, אלימות, סחר בנשק ועוד.
- ייצוג לנכי צה"ל בניהול תביעות מול אגף השיקום של משרד הביטחון.
חשיבותו של עו"ד המתמחה בדין צבאי
ברוב המקרים, לחיילים העומדים מול סוגיות משפטיות צבאיות חסר ידע אודות זכויותיהם וחובותיהם. לכן, אם החלטתם לקבל סיוע מעו"ד, חשוב שיהיה בעל התמחות צבאית. עו"ד המכיר את המערכת הצבאית יכול להשיג תוצאות טובות יותר מעו"ד שלא התמחה בשטח זה, וזאת עקב הידע המעמיק וההיכרות עם החוקים הצבאיים שברשותו.
בנוסף, בחירה בעו"ד המתמחה בדינים צבאיים חשובה במיוחד אם אתם חשודים או נאשמים בעבירה פלילית. שכן, הרשעה פלילית במסגרת הצבא עלולה לגרום בחלק מהמקרים לרישום פלילי שיישאר איתכם גם בחיים האזרחיים. חשוב לזכור שרישום פלילי יכול לפגוע בעתיד האזרחי שלכם, למשל מבחינה תעסוקתית או פוליטית. כאן, ביכולתו של עו"ד צבאי מוצלח להקל במצבים מסוימים על סעיפי האישום ואף למנוע העמדה לדין.
איך בוחרים עו"ד צבאי?
אחרי שהבנו שחשוב שלעו"ד המייצג תהיה התמחות צבאית, רצוי שנתייחס לעוד כמה פרמטרים:
1. כלים והכשרה
כדאי שלעורך הדין שבחרנו יהיה אישור לעמוד בפני בית דין צבאי, כמו גם לייצג חיילים בשלבי השירות השונים מול רשויות הצבא ובמיוחד בבית משפט צבאי. בנוסף, חשוב שלעו"ד הנבחר תהיה אפשרות לייצג עם היתרים ללא הגבלה, משמע גם במצבים המצריכים סיווג ביטחוני ברמה גבוהה.
2. ניסיון
בשביל ייצוג מקצועי טוב, נרצה לבחור עורך דין עם ניסיון רב ומגוון בייצוג חיילים. ככל שהניסיון שלו יהיה עשיר יותר, כך נרגיש בטוחים יותר בתהליך ובבחירה שלנו בו. בנוסף, רצוי שהעורך דין יכיר את כל ההסדרים המשפטיים הצבאיים. לכן, רצוי במיוחד עו"ד שצמח במערכת המשפט הצבאי (סנגור או תובע צבאי) ולא אחד שרק עבר התמחות בדין הצבאי.
3. זמינות
יש לוודא כמה זמן יש ביכולתו של העו"ד להקדיש לנו ובאיזו רמה הוא זמין לעבוד על המקרה שלנו. בהמשך ישיר לכך, נדאג שבחוזה בינינו יצוינו הפרטים הבאים: משך הזמן שהוא יעניק לנו במסגרת עבודתו, תנאי התשלום ושכר טרחתו.
4. חיבור
דבר אחרון וחשוב לא פחות הוא החיבור בין המיוצג לעו"ד. יש לתת משקל לכל נושא הכימיה מתוך הבנה שהיעדר כימיה בין הצדדים תקשה על העבודה המשותפת שלשמה התכנסו.
ואם אין לי אפשרות לשכור את שירותיו של עו"ד פרטי?
לעיתים אין ביכולתם של חיילים לממן את השירות של עו"ד פרטי. בפועל קורה שהם נאלצים להיעזר בהורים, בארגוני סעד או לחילופין להסתדר בעצמם. לכן, חשוב שתדעו שקיימת אפשרות להיעזר בסנגוריה הצבאית המעניקה את שירותם של עורכי דין צבאיים ללא עלות. איפה הקאץ'? אין לחייל אפשרות לבחור מי מבין הסנגורים הצבאיים ייצג אותו.
מה שבטוח, בכל סיטואציה משפטית מול הצבא, לא כדאי שהחייל יבחר להתנהל באופן עצמאי וללא ייעוץ משפטי. לעורך דין בעל התמחות צבאית יש את הידע והכלים כיצד נכון לפעול במצב כזה בהשוואה לחייל.
הסתבכת? בשביל זה יש עו"ד צבאי
אם נסכם, ייצוג חיילים הינו דבר קריטי שיכול לסייע רבות לחיילים הניצבים בפני סוגיה משפטית, בין אם היא פלילית ובין אם היא לשם תביעת זכויות או מעמד. על מנת שההליך המשפטי יעבור בקלות ובהצלחה כדאי להיעזר בעו"ד המתמחה בדינים צבאיים. עו"ד זה, יכול לסייע בייצוג חיילים ברמות ובשלבים השונים של השירות הצבאי אל מול ועדות ובתי משפט צבאיים. כמו כן, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין צבאי בעל ניסיון רב, זמינות, הכשרה ושנרגיש איתו בנוח ברמה האישית, בהצלחה!