שינוי תפקיד בצבא

הצבא הוא מערכת עצומה המורכבת מאין סוף תפקידים ואנשים הממלאים את התפקידים הללו, הצבא מטבעו איננו ארגון הפועל מתוך בחירה, ולמרות זאת מתבצעים מאמצים כנים להתאים לכל חייל בסדיר ומילואים את התפקיד המתאים לו, עם זאת יש מצבים שבהם נדרש שינוי תפקיד, זאת פעולה האפשרית לביצוע באופן עצמאי, העובדות מוכיחות ששימוש בעורך דין מביא לתוצאות טובות ומהירות יותר.

התפקיד בצה"ל והאפשרות לשינוי

השיבוץ לתפקידי החיילים בצה"ל מתחיל עם התחלת שרשרת הגיוס, כבר בלשכות הגיוס בהגעה להתייצבות לצו ראשון. השיבוץ הצהלי מתבסס על מספר פרמטרים שונים ובהם העדפתו של המלש"ב, יכולותיו הפיזיות והשכליות, פרופיל צבאי וכמובן צרכי הצבא בזמן נתון. יש מאמץ לא מבוטל של הצבא לשלב בין כלל הפרמטרים הללו עבור התאמה לחייל ולצרכי המערכת. השיבוץ לתפקידו של החייל הוא בעל משמעות גדולה לניסיון הצבאי של החייל ולאיכות השירות שלו.

למרות כל האמור לעיל, לא פעם נוצר פער רצונותיו או יכולותיו של הפרט לצרכי המערכת ולא פעם משובצים חיילים לתפקידים שהם לא מעוניינים בהם, חשוב להבין, השגת תוצאה מושלמת בשילוב בין הרצון לצורכם במציאות עבור כלל המתגייסים היא לא ריאלית, תמיד יהיו מי שידחקו לשוליים.

מסיבות רבות ומגוונות יכול להיות שהתפקיד או הבסיס הצבאי שהמערכת בחרה עבור החייל לא עומדות בקנה אחד עם הרצונות או הצרכים של החייל.

בשל כך, טוב לדעת שצה"ל מקיים מנגנונים שונים על מנת להבטיח לכל חייל אפשרות לבקשת שינוי בתפקיד המקצועי שהוצע לו, אם זאת אין הבטחה שאכן הדברים בסופו של דבר יסתדרו. ההבנה של התהליך הזה, יש בה להקל מאד על מי שמוצאים את עצמם משובצים לתפקידי שירות שלא עולים בקנה אחד עם רצונותיהם והבחירות שלהם.

שינוי תפקיד בצבא, איך עושים זאת?

הרוב המוחלט של המתגייסים והמשרתים שואפים לבצע שירות מקצועי ומעניין שתהיה לו גם משמעות, רבים אף רואים בשירות מקפצה לעתידם המקצועי, אך מה לעשות שלעיתים הדברים לא פועלים כפי שאני מתכננים ועולה בעיה בשיבוץ לתפקיד מסיבות שונות ?  כאן המקום להסביר ששינוי תפקיד בצבא היא אפשרות קיימת, לעיתם זה כרוך בלא מעט התעסקות, אך הדבר לגמרי אפשרי ולעיתים, פשוט אין ברירה ויש לעשות זאת.

כיצד מתבצע בפועל שינוי השיבוץ?

כל חייל יכול לפעול בצורה אקטיבית למען שינוי השיבוץ שלו אם חש שהוא איננו מתאים עבורו.  

פניה למפקד הישיר – זוהי למעשה הפעולה הראשונה שיש לבצע, במידה והפניה תהיה בעלת היגיון וצודקת, וכאשר המפקד נוטה להסכים, או אז סיכויי שינוי התפקיד גדלים, בין אם בתוך היחידה, או בין אם במעבר ליחידה או בסיס אחר.

טופס 55 – טופס 55 הוא למעשה טופס בקשה למעבר בין יחידות צהליות. כל מי שיבקש לעבור מיחידתו, יהיה חייב למלא טופס 55. הבקשה המתחילה עם מילוי הטופס עוברת מספר שלבים בתוך היחידה שבה נמצא החייל המבקש לשנות תפקיד, ואז היא מועברת למחלקות הנוגעות בעניין.

עבור חיילי מילואים – עבור חיילי מילואים התהליך הוא דומה בעיקרו, אך יש דרישה לאישור של יחידות המילואים המתאימה.

בכל אחד מהתרחישים הללו, המעורבות של  עורך דין צבאי על מנת לשמר זכויות חיילים היא בעלת משקל רב, ההבדל בין חייל מתוסכל שלא מצליח למצוא את מקומו בצבא, לבין חייל תורם ומועיל יכול להתבטא בשימוש הנכון בעזרה של עורך דין צבאי

 הסיבות לשינוי השיבוץ

שיבוץ התפקיד עבור החייל מתבצע כאמור בתום שלב המיונים שמתחילים בצו הראשון וממשיכים בתהליך הגיוס טרם התגייס המלש"ב לצה"ל. במהלך תהליך המיון נשלח אל המלש"ב שאלון העדפות המכונה בעגה הצהלית מנילה ובו מוצעים למלש"ב התפקידים האפשריים עבורו לפי חוות הדעת הצבאית של המערכת. הצבא עושה מאמץ אמיתי וכנה לעמוד בבקשות של המיועדים לגיוס, אך כאמור לא תמיד הדבר מתאפשר הן בשל הצרכים הצהליים או מכל סיבה אחרת.

זוהי סיטואציה מורכבת מכיוון שעבור מתגייסים רבים השירות הצבאי מהווה מעין חלום או שאיפה לעשייה זאת או אחרת וכאשר הדבר לא מתאפשר נוצר מצב בעייתי לשני הצדדים, מן העבר הראשון החייל המאוכזב מאד מהשיבוץ שלו ונותר עם מוטיבציה נמוכה, ומן העבר השני, הצבא מקבל חייל חסר רוח קרב וכזה אשר לא ישקיע בשירות הצבאי.

בשל כך ישנם מגוון אפשרויות לשינוי השיבוץ, אותן נסקור כעת:

שינוי תפקיד בתוך יחידת האם

זהו למעשה המצב הפשוט ביותר. חייל הנמצא ביחידה מסוימת, אך בתפקיד שהוא לא מעוניין בו, יכול לבקש ממפקדיו לבצע שינוי תפקיד בתוך היחידה, באופן טבעי זהו מצב נוח יותר וקל לתפעול מכיוון שלא נדרש מעבר או הוצאה של חייל מיחידה. הבקשה הזאת תעבור דרך המפקד הישיר של החייל ודרך מפקד היחידה, אך לא מעבר לכך, זהו שינו תפקיד הנחשב לנוח יותר לתפעול.

שינוי תפקיד הכרוך במעבר ליחידה אחרת

במידה ותבקשו לבצע מעבר בין יחידות אל מחוץ לתחומי היחידה בה אתם משרתים, יהיה עליכם למלא כאמור טופס 55, טופס שינוי שיבוץ. הטופס הזה כמיטב המסורת הבירוקרטית הצהלית, יאלץ לעבור מספר תחנות בתוך היחידה שלכם הכולל את שליש היחידה, המפקד הישיר ומפקד היחידה כולה, משם יופנה הטופס חזרה אל הבקו"ם או אל הגורם הרלוונטי לבקשה.

העובדות מראות כי מעורבותו של עורך דין צבאי בתהליך, משפרת מאד את הסיכויים להצלחתו.

שינוי תפקיד ומעבר בסיס

שינויי תפקיד יכולים להתבצע לא רק על בסיס תפקיד רלוונטי, אלא גם על רקע המיקום הגאוגרפי של הבסיס בו משרת החייל. כמובן ששיבוץ בבסיס זה או אחר הם חלק משיקולי הצבא, אך יכולה להיווצר סיטואציה מורכבת לחייל מסויים לשרת בבסיס המרוחק מאד מביתו או כל סיבה אחרת, השיבוץ לבסיס מסויים הוא חלק בהצבה תלוית התפקיד, אך לעיתים ניתן להחליף את הבסיס ולהישאר בתפקיד מסויים, או לחלופין לשנות גם את התפקיד שיועדתם לו וגם את הבסיס אליו שובצתם.

מצבים בהם יכול חייל לבקש העברת בסיס ינועו לרוב על רקע אישי כגון מצב משפחתי מורכב הדורש מהחייל להיות יותר בבית, או לחלופין להעדר ממנו יותר, או במידה ונוצרה סיטואציה חברתית מורכבת על בסיס יחסי אנוש שבגינם מבקש החייל לעבור בסיס.

שינוי תפקיד במילואים

שינויי תפקיד בצה"ל לא מסתיימים ברגע שהשירות הסדיר מסתיים, היות שבישראל יש חובה על שירות מילואים, גם כאן יכולים להתרחש שינויים הדורשים מעבר לתפקיד שונה במערך המילואים. המשותף לכך הוא בצורך למלא טופס 55 לבקשה לשינוי שיבוץ.

את הבקשה לשינוי שיבוץ ניתן לעשות באופן עצמאי, אך מומלץ ביותר להיעזר שירותיו של עורך דין צבאי להשגת התוצאות הרצויות.

 

חשיבות עורך הדין הצבאי בבקשה לשינוי תפקיד

מעורבותו של עורך דין צבאי בהליכים פנים צהליים היא עובדה מוגמרת כיום בהתנהלות השוטפת, כך גם בבקשה לשינוי תפקיד. היות שמדובר על הליך בירוקרטי שיש לו חוקים ודרישות, השימוש בשירותיו של עורך דין צהלי היא לעיתים מתבקשת ופותרת מורכבויות רבות בצורה פשוטה.

היתרון של עורך הדין הוא בעובדה שהוא מכיר את המערכת הצהלית טוב מכולם, הוא יודע איזה בקשה להפנות לאיזה גורם ואיזה טופס נלווה נדרש לכל בקשה. במהלך הפניות הללו יפנה עורך הדין לגורמים המתאימים ויסביר במפורט ובמקצועיות את צרכי החייל המבקש לשנות תפקיד.

לאחר הגשת הבקשה ימשיך עורך דין לעקוב לאחר הפניה עד לסיומה וקבלת השיבוץ החדש המבוקש. לייעוץ אישי צרו קשר עכשיו!                                                                                                              

 

 

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!