שינוי שיבוץ מסיבות רפואיות הוא תהליך מורכב ומלא בירוקרטיה, שרוב המשרתים בצבא מתקשים להתמודד איתו בכוחות עצמם. יחד עם זאת, בליווי וייעוץ מתאימים, ניתן להיעזר בהליך זה כדי להשיג העברה לתפקיד המתאים יותר למצבו הבריאותי של החייל. במאמר שלפניכם נסקור לעומק את הדרך לעשות זאת, נסביר מי הגורמים המוסמכים לאשר בקשה כזו, ונראה כיצד ניתן למקסם את הסיכויים לאישור הבקשה.
מהם המצבים הרפואיים שיכולים להצדיק שינוי שיבוץ צבאי?
ישנו מגוון מצבים רפואיים שיכולים להוות עילה לבקשת שינוי שיבוץ מסיבות רפואיות בצה"ל:
- פציעות ואירועים רפואיים חמורים – למשל חייל שעבר תאונה, נפצע בפעילות מבצעית או לקה במחלה חריפה, ועקב כך אינו מסוגל לחזור לתפקידו המקורי.
- מחלות ומצבים כרוניים – למשל מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב, בעיות נשימתיות, מחלות אוטואימוניות וכד', שמגבילות את יכולת התפקוד של החייל.
- בעיות אורטופדיות – בעיות גב, פציעות בברכיים או בקרסוליים, שברים וכד', שמקשות על עמידה, הליכה, ריצה או נשיאת משאות כבדים.
- בעיות נפשיות ורגשיות – הפרעות כמו חרדה, דיכאון, קשיי הסתגלות, או פוסט טראומה על רקע השירות הצבאי, שפוגעות ביכולת התפקוד של החייל.
- בעיות ראייה או שמיעה – ירידה חדה בראייה או בשמיעה שלא ניתנת לתיקון באמצעים סטנדרטיים, ומונעת מהחייל לתפקד כראוי בתפקידו.
כיצד מבקשים מהצבא שינוי שיבוץ מסיבות רפואיות? פסילת מקצוע היא התשובה
פסילת מקצוע היא תהליך פורמלי בצה"ל, שתוצאתו שלילת המקצוע הצבאי של החייל או החיילת ושינוי אוטומטי של השיבוץ שלהם. את הליך פסילת המקצוע מנהלת ועדה ייעודית, אשר מזומנת על ידי החיל שבו משרת החייל הרלוונטי.
חשוב לציין שלא מדובר בוועדה שמתכנסת ברמת היחידה או הבסיס בהם משובץ החייל, אלא בוועדה על-יחידתית ברמה המטה חיילית. חברי הוועדה הם בעלי תפקידים בכירים ובעלי מומחיות בתחום, ותפקידה העיקרי הוא להעריך את כשירותו של החייל להמשיך במקצועו הצבאי הנוכחי.
עוד יש להדגיש כי "מקצוע צבאי" מתייחס למקצוע הספציפי שהחייל הוסמך אליו, בין אם בקורס קדם-צבאי (קד"צ) ובין אם לאחר גיוסו. בין המקצועות הצבאיים השכיחים ניתן למנות מקצועות כמו נהג, נהג משאית, מכונאי רכב, אחראי רשתות תקשורת, טכנאי חימוש וכן הלאה.
פסילת מקצוע צבאי ככלי לשינוי שיבוץ מטעמי בריאות
במהלך שירותם הצבאי, חיילים בצה"ל עוברים הכשרות מקצועיות מגוונות בהתאם לייעודם.
חלק מהחיילים מוסמכים ללחימה, אחרים לתפקידים טכניים כמו נהיגה או מכונאות רכב, ויש גם כאלה המוכשרים למקצועות מורכבים יותר בתחומי האלקטרוניקה, הטכנולוגיה המשפט, ההנדסה ועוד.
ככלל, כל עוד החייל כשיר לשרת במקצוע שלמד, הוא ימשיך לאייש תפקיד התואם את הכשרתו. אולם, אם מסיבה כלשהי ייקבע שהחייל אינו מסוגל עוד למלא את המשימות הנדרשות במסגרת מקצועו, הצבא יפעל לשנות את שיבוצו ולהעבירו לתפקיד אחר המתאים יותר ליכולותיו המעודכנות. תהליך זה, שבו חייל נמצא בלתי כשיר לתפקידו המקצועי ומועבר לשירות במסלול שונה, מכונה פסילת מקצוע צבאי.
הדרך להגיע לוועדה לפסילת מקצוע צבאי
ככלל, חייל אינו רשאי ליזום בעצמו כינוס של ועדה לפסילת מקצוע. עם זאת, החייל יכול להגיש בקשה לשינוי שיבוצו באמצעות טופס 55, אשר מועבר בשרשרת הפיקוד עד ליחידת האם לשם בדיקה ומתן תשובה. פרטים נוספים על תהליך שינוי השיבוץ בצה״ל, כולל הפקודות הצבאיות הרלוונטיות, ניתן למצוא במאמר – איך לעבור תפקיד בצה"ל.
אם כן, על מנת שחייל יופנה לוועדת פסילת מקצוע, נדרשת המלצה של גורם מומחה או יוזמה של מפקדיו. במרבית המקרים, הדבר יקרה כאשר קיים חוסר התאמה מהותי ומוכח בין החייל למקצועו (לדוגמה: נהג צבאי שרישיונו נפסל לזמן רב, או נהג הסובל מבעיה בריאותית המונעת ממנו לנהוג על פי הנחיית רופא).
אילו גורמים רפואיים יכולים להמליץ על שינוי שיבוץ עקב סיבות רפואיות?
על סמך הניסיון שצברנו במשרדנו, אנו יכולים לומר שרוב ועדות פסילת המקצוע בצה"ל מתכנסות בעקבות המלצות בכתב של אחד או יותר מהבאים:
- קצין בריאות הנפש (קב"ן), במקרים של בעיות רגשיות, מצוקה נפשית או קשיי הסתגלות של החייל.
- רופא צבאי, כאשר לחייל יש מגבלות גופניות, אורתופדיות או תפקודיות משמעותיות.
- מפקד היחידה, אם נצפו אצל החייל בעיות משמעת חוזרות, ירידה בתפקוד או קושי לעמוד בדרישות התפקיד.
- גורמי חוץ כמו גוף החזרה לשירות תקין (גחל"ת), האחראית על אבחון וטיפול בחיילים שערקו ונמצאים בכלא הצבאי.
לעיתים גם פנייה של עורך דין צבאי בשם החייל יכולה להוביל לזימון ועדת פסילת מקצוע, בכפוף לשיקול דעת הצבא.
איך מתנהל תהליך שינוי השיבוץ מסיבות רפואיות ומהן ההשלכות?
חיילים המעוניינים להתניע תהליך של פסילת מקצוע צריכים קודם כל לתאם פגישה עם אחד הגורמים הבאים: ועדה רפואית צבאית, קצין בריאות נפש (קב"ן) או נציג של מחלקת חזרה לשירות תקין (גחל"ת). כל אחד מהם מוסמך להעריך את מצבו של החייל ולהמליץ על כינוס ועדת פסילה. בנוסף, גם חוות דעת מתאימה מהמפקד הישיר של החייל יכולה לקדם את התהליך.
הוועדה לפסילת מקצוע מתכנסת ברמה החיילית ודנה במספר מקרים בכל פעם. לאחר בחינת הנתונים וההמלצות שהוגשו לה, היא מעבירה את המסקנות שלה הלאה. על פי רוב, המלצות הוועדה מתקבלות ומאושרות בהמשך, אם כי הסמכות הסופית היא בידי מפקד בכיר בחיל שהוסמך לכך. יש לשים לב שהמתואר לעיל מתייחס להליך המיועד לחיילים בלבד, כאשר הפרוצדורה עבור קצינים מורכבת יותר.
האם כדאי להיעזר בעורך דין בתהליך שינוי השיבוץ הרפואי?
לא תמיד יש צורך בליווי של עורך דין צבאי על מנת להופיע בפני ועדה לפסילת מקצוע בצה"ל. למעשה, במקרים לא מעטים חיילים עוברים את התהליך בהצלחה בעקבות יוזמה של גורמים צבאיים שונים, וללא מעורבות משפטית כלל.
עם זאת, במצבים מסוימים כן מומלץ לשקול פנייה לעורך דין המתמחה בדין הצבאי. כך למשל, כאשר הצבא אינו מיישם המלצות שניתנו על ידי גורמי חוץ (כמו חוות דעת של רופאים פרטיים, פסיכולוגים או פסיכיאטרים) או כשלחייל אין שום המלצה לפסילת מקצוע, אך הוא חווה קשיי תפקוד משמעותיים ומרגיש שהמערכת הצבאית לא קשובה דיה למצוקותיו.
עורך דין צבאי מנוסה, בעל בקיאות וניסיון בתחום של ועדות פסילת מקצוע, יכול לספק ייעוץ מקיף, להדריך את החייל ואף לשמש כנציגו אל מול הגורמים הצבאיים הרלוונטיים (למשל באמצעות פנייה רשמית למשרד הביטחון או צה"ל), ובכך לסייע בקידום עניינו של החייל בכל הנוגע לפסילת המקצוע.
לסיכום
אם אתם שוקלים לבקש שינוי שיבוץ מסיבות רפואיות, התייעצות עם עורך דין צבאי מנוסה יכולה לעשות את ההבדל. במשרד עו"ד צבאי ניר ליסטר תקבלו ייעוץ אישי וליווי צמוד לאורך כל שלבי ההליך, החל מהגשת הבקשה ועד לאישורה. עם ניסיון של למעלה מ-20 שנה בתחום, צוות המשרד מכיר היטב את הפרוצדורות הצבאיות הנדרשות ויידע להתאים את הטיפול המשפטי למקרה הספציפי שלכם. אנו מקפידים על שקיפות מלאה מול לקוחותינו בכל צעד בדרך ונשמח לסייע גם לכם.
פנו אליי עכשיו למקסם את סיכויי ההצלחה שלכם בתהליך לשינוי שיבוץ בצבא, והמשרד שלי ואני נסייע לכם בכל השלבים בדרך!