משפט בצבא

כמו בחיים האזרחיים, כך גם בצבא – אדם שעבר עבירה כלשהי, נדרש לתת עליה את הדין. במובן מסוים, ניתן לומר שהצבא אף קשוח יותר בעניין זה, שכן חייל עשוי להישפט ולקבל עונשים גם על עבירות קלות יותר וייחודיות לצבא (כמו עבירות משמעת או דיגום).

 

מה הם ההבדלים בין משפט צבאי למשפט אזרחי?

באופן עקרוני, אחד ההבדלים המהותיים הוא העובדה שמשפט צבאי מנוהל על ידי אנשי צבא (ואף בבית הדין הצבאי השופטים הם אנשי צבא), ושכאמור ניתן להעמיד חייל למשפט צבאי על עבירות שבחיים האזרחיים לא ניתן להעמיד בגינן לדין, כמו עבירות משמעת ודיגום.

עם זאת, בית הדין הצבאי מתפקד כבית משפט פלילי לכל דבר. במידה וחייל מגיע לשלב בו הוא נשפט בפני בית הדין הצבאי (ועל השלבים השונים נרחיב בהמשך) – התיק הפלילי עשוי ללוות אותו למשך שנים רבות, גם בחייו האזרחיים, ולהשפיע על עתידו והעסקתו העתידיים.

 

אילו עבירות קיימות בצבא?

כל העבירות הפליליות שקיימות בצבא מפורטות בחוק השיפוט הצבאי, שנחקק בשנת 1955. בחוק ניתן למצוא עבירות רבות, שחלקן ייחודיות לצבא וחלקן מקבילות לעבירות הפליליות שנמצאות במשפט האזרחי.

בין העבירות שניתן למצוא בחוק קיימות עבירות על ריגול, בגידה ועזרה לאויב, וכן גם עבירות אי קיום פקודה, השתמטות, התרשלות, סחר בנשק ועבירות סמים.

יש לציין שבעבירות צבאיות מסוימות קבוע עונש חמור יותר מעבירות דומות בחוק האזרחי. למשל, העונש על עבירות סמים בצבא הוא חמור, וגם שימוש חד פעמי בסם שנחשב "קל" עלול לגרור כתב אישום במערכת הצבאית.

מה הם שלבי השפיטה הקיימים בצבא?

עבירות צבאיות קלות יותר, כמו עבירות דיגום ועבירות משמעת, מטופלות לרוב על ידי קצין בתוך יחידתו של החייל – שמוסמך לתת סנקציות ועונשים. רק במידה והעבירה שעבר החייל אינה בעלת סמכות שפיטה בצורה פנים יחידתית, הטיפול יעבור אל גורמים שמחוץ ליחידתו של החייל.

הגורם העיקרי שעוסק בחקירות של חיילים הוא מצ"ח – משטרה צבאית חוקרת. לאחר שמצ"ח מסיימים לחקור את החייל, הם מעבירים את ממצאי החקירה אל פרקליט צבאי. הפרקליט נדרש לקבוע מה יעלה בגורלו של התיק – האם לסגור את התיק, האם לקבוע עונש משמעתי או האם להעביר את התיק לידי בית הדין הצבאי, לצורך העמדה פלילית לדין.

הגורם העליון במערכת המשפט הצבאית הוא בית הדין הצבאי – אליו מגיעות התביעות החמורות יותר על עבירות שביצעו חיילים. כאמור, בית הדין הצבאי מהווה בית משפט פלילי לכל דבר, ולכן העמדה לדין פלילי תגרור השלכות נוספות ולא רצויות על המשך חייו של החייל, גם לאחר שחרורו מהצבא.

 

האם יש להיעזר בעורך דין במשפט צבאי?

כאשר חייל נמצא בהליך משפטי בזמן הצבא, מומלץ מאוד שייעזר בעורך דין צבאי. חייל זכאי לייצוג משפטי החל משלב חקירת מצ"ח, ויש סיבה טובה לכך. חקירת מצ"ח היא חקירה מקצועית ורשמית לכל דבר, וכל דבר שהחייל יגיד בחקירה עלול לשמש כנגדו. לרוב החיילים אין ניסיון קודם עם מערכת המשפט (בטח לא זו הצה"לית), ולכן עלולים לגרום לעצמם נזק במילותיהם.

עורך דין צבאי יכול להדריך את החייל מה נכון לומר בחקירה ומה לא, שכן לעורך דין שעוסק בענייני הצבא באופן יום יומי יש את ההיכרות המיטבית עם מערכת המשפט הצבאית ועם כל הנהלים שבה. עורך הדין ישמור שכל זכויותיו של החייל נשמרות, ואף יוכל לנסות ולהפחית מחומרת האישום של החייל – וכתוצאה מכך גם להפחית את חומרת העונש שהחייל עשוי לקבל.

משפט בצבא
משפט בצבא

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!