פרופיל נפשי

מהו בכלל פרופיל? איך הוא נמדד? האם הוא נפשי או רפואי ובעצם מה בכלל ההשלכות של אותו פרופיל מספרי שצה"ל מגדיר אותנו עוד מהמפגש הראשוני שנקרא "צו ראשון"? במאמר הבא אנחנו נבין מי רשאי להשתחרר מהצבא תחת הכותרת "פרופיל נפשי", מהם בכלל ההבדלים בין המספרים הקבועים והאפשריים של הפרופילים הצבאיים ומה כל אחד מהם אומר לגבי השירות של אותו חייל, הזכויות והחובות הבסיסים שלו.

 

פרופיל רפואי נפשי

פרופיל הוא בעצם הדרכו של הצבא למיין את החיילים שברשותו על פי קטגוריות מספריות ובכך להגדיר את מצבם הרפואי של החיילים או המועמדים לשירות צבאי המשרתים או עתידים לשרת בו.
הפרופיל הרפואי הגבוהה ביותר גם לנשים וגם לגברים כאחד הוא 97, וכל בעיה רפואית מורידה מספרית את הפרופיל בקפיצות קבועות. כלומר יש פרופילים מספריים קבועים אליהם משתייכים ומשתבצים כל החיילים והמלש"בים (מיועדים לשירות צבאי).
לגובה הפרופיל ישנה השלכה ישירה על התפקידים אותם יכול לבצע החייל בשירותו הצבאי מכיוון שעל פי הפרופיל נקבעים גם הקורסים והיחידות בהם החייל יכול להשתבץ.

 

פרופיל נפשי

צה"ל מכליל הפרעות נפשיות כבעיה רפואית שיכולה להוריד מהפרופיל הצבאי גם כן. לחיילים שסובלים מבעיות והפרעות נפשיות מתווסף לפרופיל הרפואי שלהם "סעיף נפשי" והוא יכול להשפיע ולהוריד את הפרופיל הרפואי של אותו חייל כל זאת תלוי במידת ההשפעה של אותה הפרעה או בעיה על תפקודו הפיזי והנפשי של החייל בחיי היומיום.

ישנם ארבעה פרופילים נפשים קבועים בצבא:

פרופיל 72 –

פרופיל 72 נקבע כאשר הבעיה הנפשית היא מינורית, או שהייתה בעבר וחלפה. פרופיל זה עדיין מאפשר השתתפות של החייל בתפקידים תומכי לחימה.

פרופיל 64 –

הבעיה הנפשית עדיין קיימת אך לצד זה החייל עדיין יכול לתפקד ברמה גבוהה. כמו פרופיל 72, גם הפרופיל הזה מאפשר השתתפות של החייל בתפקידי תומכי הלחימה השונים.

פרופיל 45 –

זהו פרופיל שמעיד על קושי נפשי חמור ומגביל את החייל מלהשתתף בקורסים או בבסיסים רחוקים ו"קדמיים" כלומר בבסיסים שממוקמים בגבולות השונים של המדינה.

פרופיל 21 –

מעיד על בעיה נפשית חמורה ושאינה מאפשרת לחייל לשרת בצבא וכיוצא בכך על שיחררו של החייל לאלתר.

 

מקבלי ההחלטות:

מי שבעצם אחראיים לקבל ההחלטות הם הרופאים והקב"ן (קצין בריאות הנפש). הרופאים קובעים את מצבו הגופני של החייל והקב"ן את מצבו הנפשי. כאשר מלש"ב מגיע ללשכת הגיוס הוא עובר שיחה עם קב"ן, באותה השיחה הקב"ן מחליט האם החייל מצריך בדיקה נפשית מקיפה יותר או שהוא יכול להמשיך בתהליך הגיוס.
ההחלטה על קבלת פרופיל נפשי יכולה להינתן רק ע"י פסיכיאטר.

 

שינוי הפרופיל הנפשי במהלך השירות

ישנה גם האופציה בה החייל מגלה קשיים נפשיים עקב קשיי הסתגלות, בין אם חברתית או אולי כללית למערכת והמסגרת השונה של הצבא. לכל חייל יש את הזכות לבקש פגישה עם קב"ן לאורך כל שירותו ובכל שלב (גם בשלבי ההכשרה כחייל, טירונות או קורס).
הקב"ן יכול ואף רשאי לשנות את הפרופיל הצבאי של החייל וכיוצא בזאת לשנות את שיבוצו או תפקידו בהתאם לפרופיל החדש. הקב"ן יכול גם להחליט שאין ביכולת החייל להמשיך לשרת בצבא ויש ביכולתו לשחרר אותו מהמשך השירות.

השלכות קבלת הפרופיל הנפשי הן יכולות להשפיע על כל מיני תחומים בחיים: הזוגי, החברתי, הכלכלי (מקומות עבודה ואופציות תעסוקה שנחסמות) ועוד. ולכן מומלץ לא לנסות לזייף בעיות נפשיות על מנת להשתחרר מהשירות! הליך זה יכול לגרור עימו כלא ובנוסף לא לספק את התוצאה הרצויה מכיוון שיש מספר רחב של פתרונות חוץ משחרור משירות.

פרופיל נפשי
פרופיל נפשי

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!