איך משנים פרופיל בצבא

השאלה “איך משנים פרופיל בצבא” מעסיקה מתגייסים וחיילים רבים בארץ, ולא במקרה. הפרופיל הצבאי משפיע במידה ניכרת על אופי השירות הצבאי של החייל, השיבוץ שלו לתפקיד בצבא, תנאי השירות שלו, יכולתו להתמיין ליחידות צבאיות מסוימות, ובהתאם – גם על ההזדמנויות והדלתות שיפתחו בפניו בהמשך דרכו בצבא ובאזרחות. במאמר זה נספק תשובות לשאלה חשובה זו ונסביר בצורה ברורה את כל מה שצריך לדעת על הנושא החשוב של שינוי פרופיל בצה”ל.

 

מדוע חשוב לדעת איך משנים פרופיל בצבא?

הפרופיל הצבאי מהווה אינדיקציה חשובה לכשירותו הבריאותית והנפשית של כל מועמד/ת לגיוס או חייל/ת בצה”ל. ככל שהפרופיל גבוה יותר, כך החייל/ת יכול/ה להשתבץ במגוון רחב יותר של תפקידים, כולל תפקידי לחימה מובחרים. לעומת זאת, פרופיל נמוך יותר מגביל את אפשרויות השיבוץ, ובמקרים מסוימים אף עשוי להוביל לשחרור מהצבא.

 

עבור מי השאלה “איך משנים פרופיל בצבא” רלוונטית?

לנוכח חשיבותו הרבה של הפרופיל הרפואי בצה”ל, כל חייל שמרגיש שהפרופיל שלו אינו משקף נכונה את מצבו הבריאותי או פוגע בו שלא בצדק, רשאי לנסות לערער עליו. בהנחה שהדבר מוצדק מבחינה עניינית, תהליך הערעור מתחיל בבדיקת רופא היחידה, ממשיך בפנייה לוועדה רפואית עליונה וכולל דיון מעמיק בנושא. לבסוף, הוועדה מקבלת החלטה אם לשנות את הפרופיל או להותירו על כנו.

 

איך משנים פרופיל בצבא בצורה נכונה?

אף שמדובר בזכות בסיסית של החייל, רצוי לגשת להליך מורכב זה בצורה מסודרת ואחראית, ורצוי תחת ליווי צמוד של עו”ד המתמחה בדיני צבא. גורם כזה יכול לסייע רבות בתכנון נכון של המהלכים, בהכנה אופטימלית לוועדה ובניהול אפקטיבי של כל ההליך מול המערכת הצבאית. יחד עם הבנה והיכרות עם כל הנדבכים הרפואיים והמשפטיים הרלוונטיים ועם הפרקטיקות הנהוגות בתחום, ההיעזרות בעורך דין צבאי תעניק לחייל את הסיכוי הטוב ביותר להצליח במשימת שינוי הפרופיל.

 

כיצד נקבע הפרופיל הרפואי בצה”ל?

הפרופיל הרפואי של מועמד לשירות צבאי נקבע ע”י ועדה רפואית מיוחדת כבר בשלב המיונים הראשוניים, עוד לפני הגיוס. הוועדה מורכבת מרופאים מומחים, אשר בודקים את מצבו הרפואי של המועמד לעומק. הם מתחשבים בגורמים מגוונים כמו מחלות קיימות, פציעות קודמות, בעיות בריאותיות כרוניות, רקע רפואי משפחתי ותוצאות בדיקות פיזיות שונות. בהסתמך על מכלול הנתונים האלה, הוועדה הרפואית מעניקה לכל מועמד את הפרופיל הרפואי שלו, אשר נע בסולם שבין 21 ל-97.

לקריאה על הורדת פרופיל למיועדים לגיוס (מלש”בים) >>>

 

משמעויות הפרופיל הרפואי לחייל

סוג השירות הצבאי והיחידה בה החייל יוכל לשרת תלויים במידה רבה בפרופיל שלו. פרופיל 97, הגבוה ביותר, מאפשר שיבוץ כמעט בכל תפקיד ובכל יחידה, לרבות ביחידות העילית של צה”ל.
מנגד, ככל שהפרופיל יורד, כך מצטמצמות האפשרויות. פרופיל 45 למשל מתיר שירות בתפקידי עורף בלבד, ואילו פרופיל 21 פוטר לחלוטין משירות צבאי מסיבות בריאותיות או נפשיות.

בהתאם, פרופיל נמוך עשוי גם להקנות הקלות מיוחדות לחייל, כמו פטור ממטלות הכרוכות במאמץ גופני רב. זאת מלבד האפשרות של שחרור מוקדם במקרים חריגים. מכיוון שלפרופיל יש השפעה כה מכרעת על אופי השירות, חשוב מאוד להבטיח את התאמתו למצבו הרפואי האמיתי של החייל, וזאת בכדי למקסם את יכולתו לתרום לצבא לפי כישוריו וצרכיו.

 

מתי יש להגיש בקשה לשינוי פרופיל?

על אף שהוועדה הרפואית בצה”ל פועלת בקפידה רבה, לעיתים נופלות טעויות או מתרחשים שינויים במצב הבריאותי של החייל שמצדיקים עדכון של הפרופיל. למשל, החמרה במחלה כרונית קיימת או גילויה של מחלה חדשה במהלך השירות, עשויים לאפשר לחייל לערער על פרופילו הנוכחי. פציעה במהלך השירות היא סיבה נפוצה נוספת להגשת בקשה להורדת פרופיל.

מהלך כזה עלול להשפיע משמעותית על המשך דרכו הצבאית של החייל. הורדה מספיקה בדירוג תביא בהכרח לשינוי בתנאי השירות שלו ובתפקיד אליו ישובץ. מעבר לכך, במקרים קיצוניים היא אף עלולה להוביל עד כדי שחרור מוחלט מהצבא מטעמים רפואיים. עם זאת, חשוב לזכור שלא כל הורדה בפרופיל שקולה לפטור אוטומטי מהצבא. בכל מצב נתון יש לבדוק ולהעריך את ההשלכות האישיות לכל חייל לגופו של עניין.

 

כיצד מערערים על פרופיל צבאי?

הצעד הראשון בהליך הערעור על פרופיל רפואי הוא פנייה לרופא היחידה. עליו לבצע הערכה מחודשת של מצבו של החייל ולהחליט אם יש הצדקה רפואית לערער. אם התשובה חיובית, הרופא ממליץ על פתיחת הליך מסודר בנושא.

השלב הבא הוא הפנייה של החייל לוועדה רפואית עליונה – גוף מקצועי של קציני רפואה בכירים שמוסמך לשקול מחדש החלטות של ועדות רפואיות רגילות בצבא. לצורך כך, הוועדה נדרשת לבחון ביסודיות את מצבו הרפואי העדכני של המערער בהתבסס על כל הנתונים והמסמכים הרפואיים שהונחו בפניה.

בתום התהליך, הוועדה העליונה מפרסמת את החלטתה לגבי עתירתו של החייל לשינוי הפרופיל. אם היא מקבלת את טענותיו, החייל יקבל פרופיל מעודכן, בעל ההשלכות הנלוות אליו. למרות זאת, כדאי לקחת בחשבון שתהליך כזה עשוי להימשך זמן לא מבוטל, ולא פעם אורך אף מספר חודשים.

 

מדוע כדאי להיוועץ בעו”ד צבאי כדי להבין איך משנים פרופיל בצבא?

מאחר שמדובר בהליך בירוקרטי לא פשוט שעלול להימשך זמן ניכר, ובהתחשב בהשלכות המרחיקות לכת האפשריות של הורדת פרופיל או העלאת פרופיל בצה”ל על עתידו הצבאי של החייל, מומלץ לא להסתפק בפנייה עצמאית לצבא בנושא שינוי הפרופיל שלכם. נכון ומומלץ יותר לפנות לעורך דין צבאי, בעל מומחיות ספציפית בנושא שינוי פרופילים רפואיים, טרם הגשת הערעור לוועדה העליונה.

עו”ד צבאי בעל ידע וניסיון רב בהגשת בקשות לשינוי פרופיל צבאי, יכול לספק לכם ייעוץ מקצועי אובייקטיבי לגבי סיכויי העתירה שלכם להתקבל. בנוסף, הוא ידע להכין אתכם להופעה בוועדה, ילווה אתכם לאורך כל הדרך וייצג את עניינכם בצורה הטובה ביותר לאורך כל התהליך. השילוב בין הבנה מעמיקה בדקויות הרפואיות והמשפטיות, יחד עם היכרות עם נהלי העבודה הצה”ליים, מעניק לעורך דין כזה יתרון משמעותי עבור כל מלש”ב וחייל/ת אשר תוהים איך לשנות פרופיל בצבא.

 

לסיכום

כפי שוודאי הבנתם אם קראתם עד פה, שינוי פרופיל צבאי הוא תהליך מורכב שיכול להשפיע משמעותית על המשך שירותו הצבאי של חייל. לכן, חשוב לגשת אליו בצורה מקצועית ואחראית. ההמלצה הטובה ביותר עבור כל מי ששוקל לערער על פרופילו הרפואי בצה”ל, היא להתייעץ עם עו”ד צבאי מנוסהר.

משרד עו”ד צבאי ניר ליסטר מתמחה בדיני צבא ובעל ניסיון של למעלה מ-20 שנה בייצוג חיילים בהליכי שינוי פרופיל רפואי. הפנייה אליו מעניקה ללקוח ייעוץ אישי וליווי משפטי צמוד לאורך כל שלבי התהליך מול מערכת הצבא. המשרד מקפיד על שקיפות מלאה מול מיוצגיו ופועל במקצועיות ובמסירות על מנת למקסם את סיכויי הצלחת הערעור על הפרופיל.

אם גם אתם שוקלים לנסות לשנות את הפרופיל הרפואי שלכם בצבא ורוצים לעשות זאת בדרך הנכונה, אל תהססו ליצור קשר עם משרדנו עוד היום ולקבוע פגישת ייעוץ, בה תוכלו לקבל הסבר מפורט על מכלול האפשרויות והשלבים בהליך שכזה.

איך משנים פרופיל בצבא

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורכי דין צבאי שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!