אנשים רבים אומרים שהשירות הצבאי משנה בצורה משמעותית את עורך חייו של אדם. רבים מתבגרים בצורה משמעותית מאוד בשל החוויות שחוו במהלך השירות הצבאי שלהם. חלק מהחיילים המשוחררים אף חוזרים בתשובה. במקרים כאלה, עורך החיים החדש של אותו אדם או של משפחתו, אינה עומדת בקנה מידה אחת עם שירות צבאי או שירות מילואים.
בדרך כלל הבעיה גם גדולה יותר היות והחייל המשוחרר, שהיה חילוני בזמן שירותו הצבאי, שירת ביחידה מעורבת ולא נמצא במסגרות הדתיות יותר של צה”ל. עובדה זו מקשה עוד יותר על החייל הדתי להתייצב לשירות המילואים. כפי שצה”ל מבין את הבעיה הזו בתקופה שהאדם הנו מלש”ב (מועמד לשירות ביטחון).
איך מוציאים פטור מטעמי דת?
לעומת התהליך שנעשה לפני הגיוס, בו יש להצהיר על היותך דתי מול גורמי רבנות ובמקרים רבים לקבל אוטומטית את הפטור (בנות שלומדות בבית ספר דתי). היות ומדובר בחייל/ת שהיה חילוני במהלך השירות הצבאי, הצבא רוצה לעשות בדיקה מעמיקה יותר מאשר לקבל הצהרה על שמירת כשרות ושבת.
התהליך עצמו מתחיל עם הצהרה על דתיות בפני שופט או בפני דיין בבית הדין הרבני, בצירוף תעודת זהות, צו מילואים ואישור על תשלום אגרה. בשלב הבא החייל יצטרך להוכיח שעורך חיו או עורך חיי משפחתו הוא דתי לחלוטין. הוכחה זו כוללת פגישה עם וועדת הפטור שצפויה לשאול שאלות רבות על עורך החיים הדתי של החייל. בנוסף, צה”ל דואג לבצע בדיקות רקע מעמיקות על מבקשי הפטור. החל מבדיקה של הרשתות החברתיות, לוודא שלא קיימות תמונות חשופות ועד בדיקות פתע, לוודא שאכן החייל לא אוכל במקומות לא כשרים, לא נוסע בשבת וכו’.
קבלת הפטור היא לא וודאית
חשוב לזכור ולדעת שקבלת הפטור היא לא דבר מובן מאליו, זאת משום שוועדת הפטורים יכולה להחליט שהחייל אינו דובר אמת ועל כן לא מגיע לו פטור מהסוג. בנוסף, אישה שמוכיחה את דתיותה תקבל על בסיס זה פטור כמעט מידית ולעומת זאת גבר לא בהכרח. זה זהה לתנאים של קבלת פטור משירות חובה (נשים דתיות מקבלות פטור ולעומת זאת עניין הפטור של גברים דתיים הוא בעייתי ויוצר מחלוקת רבה בין הפלגים השונים בעם).
כמו כן, גם אם קיבלתם את הפטור, במידה והוצאתם אותו שלא בתום לב או שלפתע חזרתם בשאלה, וועדת הפטורים יכולה לבטל את הפטור במידה והיא תמצא זאת לנכון. דוגמה לכך היא חייל/ת שהצהירו על דתיותם והצליחו “לעבוד” על המערכת אך במהלך השנה הראשונה לקבלת הפטור נצפו על ידי גורם צבאי במסעדה שאינה כשרה, יבוטל הם פטור שלהם לאלתר. שימו לב שאת הפטור ניתן לבטל בטווח של עד שנה מקבלתו.
קיבלת צו מילואים לפני קבלת הפטור, מה עושים?
התשובה פשוטה וברורה, מתייצבים! אי התייצבות לצו מילואים נחשבת לנפקדות או עריכות ותהליך כזה מחייב בדין משמעתי בבית הדין הצבאי. עונש על אי התייצבות למילואים יכולה לנוע בין מספר ימי מחבוש ועד למאסר בכלא צבאי.
לכן גם אם התחלתם את התהליך או שאתם מתכננים להתחיל אתם מחויבים להתייצב לצו המדובר. אך גם לזה יש פתרון, ניתן לבקש פטור זמני משירות, מה שעשוי לבטל/לדחות/לקצר את משך הצו שקיבלתם. הסיבות לקבלת פטור זמני הן מרובות וכוללת בתוכן הן מצבים בריאותיים של החייל או משפחתו והן מצבים אישים אחרים. כך שעדיף לנסות להוציא פטור זמני ובמקום לסרב פקודה.