מה ההבדל בין משפט צבאי לאזרחי? מה העבירות הכי שכיחות בצבא? מהן הזכויות בתור חייל בהליך המשפט הצבאי? ולאחר גזר הדין, מהן הזכויות הכי משמעותיות שעומדות ברשותכם? אם יש לכם משפט בקרוב המאמר הזה הולך לעזור לכם ולגלות לכם הרבה זכויות שלא ידעתם שמגיעות לכם במעמד המשפט ואחריו ובעיקר דברים שאף אחד לא טורח לספר עם ההגעה למעמד המשפט. מזל שיש אותנו.
העבירות הכי שכיחות של חיילים בצה"ל
ישנן המון עבירות שמביאות להעמדה לדין של חייל בצבא, חלקן עבירות קלות כמו אובדן חוגר או התחצפות לקצין, אך רובן הגדול של העבירות הן עבירות משמעת חמורות יותר.
הסטטיסטיקה עומדת על בערך כ20,000 חיילים, מידי שנה, שנשפטים ונשלחים לכלא צבאי.
יותר מחצי מהעבירות קשורות לעריקות והשתמטות מהצבא, כ20% קשורות לשימוש והחזקה של סמים והשאר עבירות בתחומי הנשק, המין והאלימות.
נתייחס לשתי העבירות המרכזיות ביותר: עריקות ושימוש\החזקת סמים.
עריק שנעדר מיחידתו עד כ- 100 ימים יישפט בבית דין משמעתי, כלומר ביחידה, עם המפקד הישיר ומפקד היחידה בגדר גבולות הבסיס. היעדרות של מעל 100 ימים יישפט החייל בבית דין צבאי.
בית דין צבאי הוא גוף שפועל במסגרת הצבא, שלא כמו בית דין רגיל שפועל תחת המדינה, ותפקידו לשפוט בעבירות פליליות בלבד את הכפופים אליו, כלומר חיילים ומילואימניקים.
עבירות סמים:
צה"ל מתייחס ברצינות לכל נושא עבירות הסמים במהלך השירות. ומכיוון שזו עבירה רחבה ננסה לחלק את העברה לתתי "עבירות מרכזיות":
שימוש בסמים קלים באזרחות (כלומר בזמן חופשה בבית) וכשזה מקרה חד פעמי ניתן לבקש הסדר הקפאה מהתביעה המשפטית. כלומר החייל יחתום על הסכם מותנה שבו הוא מתחייב שבמשך השנה הקרובה הוא עובר בדיקות שתן תכופות, ונמצא במעקב. אם בתום תקופת החוזה בדיקות השתן של החייל ימצאו שליליות למציאת סמים התיק ייסגר. אם התוצאות ימצאו חיוביות, יוגש נגד החייל כתב אישום בגין המקרה שהוביל לחתימת הסדר ההקפאה בנוסף לכתב האישום של המקרה הנוכחי, וכנראה שעונשו יהיה כמה שבועות בכלא הצבאי.
אם מדובר בשימוש ב "סמים קשים" עונשו של החייל יהיה מאסר של כמה חודשים בכלא הצבאי בנוסף לרישום פלילי למשך 17 שנים.
זכויות לפני הליך משמעתי
זכותו לדעת על העמדה לדין כלומר, לדעת על הכוונת המפקד להעמדתו לדין ומהו תוכן התלונה.
החייל זכאי גם לעיין בחומרי הראיות ובטופס התלונה שהוגשה נגדו.
החייל רשאי להגיש חוות דעת של סנגור מטעמו שתועבר לפרקליט והוא רשאי להעביר את התייחסותו חזרה אל הסנגור של החייל.
זכויות במהלך ההליך המשמעתי
זכותו של החייל להישפט בפני מפקד אחר, להציג ראיות ולזמן עדים מטעמו.
זכותו גם לבקש טיעון ולהשמיע את גרסתו בתשובה לאשמה, לפני הכרעת הדין וטרם גזר דינו.
זכויות לאחר ההליך המשמעתי
זכותו של החייל לקבל עותק של טופס התלונה שהוגשה נגדו.
זכותו להגיש ולערער על פסק הדין ולנסות לדחותו או להפחית מהעונש. ישנה גם אופציה של הגשת המתקה בפני קצין בדרגת אלוף.
הזכות האחרונה שמגיעה לחייל לאחר ההליך המשמעתי היא לפנות למדור הדין המשמעתי המשתייך לפרקליטות הצבאית ושם יוכל לקבל יעוץ ולעיין בפסק הדין עם גורם מקצועי מוסמך.
מקווים שעשינו לכם קצת סדר בדברים, וחידדנו את הזכויות שמגיעות לכם. השתמשו בהן, הן מגיעות לכם ויכולות להקל על המעמד המאוד מלחיץ של להיות "נדון" למשפט, במיוחד אם אתם כופרים באשמה. ביום המשפט אנחנו ממליצים להיות רגועים ולשמור על קור רוח.