חותם אמינות זהב DUNS GUIDE ניר ליסטר
martindale חותם אמינות מרטינדייל

פטור ממילואים להורים שכולים

משפחת השכול במדינת ישראל היא אולי המשפחה הגדולה ביותר.

כל אזרח ישראלי מכיר משפחה שכולה, כל אזרח ישראלי ראה או הרגיש מקרוב את הכאב העצום שיש באובדן של אדם קרוב בעקבות מבצע, מלחמה או פיגוע טרור.

מערכת הבטחון בישראל לוקחת אחריות מלאה על המשפחות השכולות וההורים השכולים שאיבדו את יקיריהם בזמן שירותם הצבאי. המערכת מעניקה תמיכה, הקלות וסיוע בהמון תחומים וזאת על מנת לסייע כמה שניתן בהתמודדות עם האובדן העצום. כולנו מכירים לצערנו את הפטור משירות קרבי שניתן בדרך כלל לאחים שכולים או ילדים בודדים, במקרים שכאלה הפטור הוא אוטומטי וההורים השכולים צריכים לחתום על מסמך שמאשר לילד או לילדה להתחיל שירות קרבי. בנוסף לכך, משפחות שכולות זכאיות להטבות והנחות כלכליות בדיור, שירותים סוציאליים ותגמולים. פטור משירות מילואים להורים השכולים הוא גם חלק מדרכי הסיוע להורים השכולים בישראל.

 

מיהו הורה שכול?

הורה שכול נחשב לכזה כאשר בנו או בתו, גם אם הם מאומצים כחוק, נפטרו או נהרגו במהלך שירות צבאי (סדיר או מילואים). ההגדרה של הורה שכול ברורה לכל, אך יש לעמוד בקריטריונים מסוימים שמוגדרים על ידי משרד הבטחון (אגף משפחה והנצחה של משרד הבטחון) או על ידי המוסד לביטוח לאומי (בהתאם לחוק התגמולים לנפגעי פעולות האיבה).

 

איך מקבלים את הפטור?

כדי לקבל את הפטור יש להגיש ליחידה בה ההורים השכולים משרתים, טופס בקשה לדחיית שירות (טופס 55). מפקד היחידה יעביר את הטופס לאישור של הגורם המאשר והוא זה שיעניק את הפטור באופן מיידי להורה השכול.

הטופס חייב להתקבל אצל מפקד היחידה והגורם המאשר ורק לאחר מכן, הפטור יינתן להורה השכול. עד קבלת הפטור הרשמי, תינתן הוראה למערכת לא לזמן את ההורה השכול למילואים.

חשוב לציין שהפטור איננו אוטומטי, כלומר: ההורה השכול מחויב להגיש את הטפסים המצוינים כדי לקבל את הפטור והוא לא יכול פשוט להחליט לא להגיע לשירות המילואים. צה"ל ומערכת הבטחון אמנם מאוד רגישים לכאבים ולצרכים של המשפחות השכולות אך הוא לא מאשר אי הגעה ללא הודעה מוקדמת, מכל סיבה שהיא.

אולם, לעומת פטורים אחרים, הפטור הזה מאושר אוטומטית ומיידית כאמור, כך שהגשת הבקשה היא בירוקרטית בלבד וההורה השכול לא יצטרך לעמוד מול ועדה שתכריע לגבי שחרורו ממילואים (כפי שקורה בעקבות פציעה, בעיה נפשית או בעיה מסוג אחר).

את הבקשה יש להגיש עד 10 ימים לפני תחילת צו המילואים והיא תאושר תוך מספר ימים מצומצם עד עשרה ימים). יש לציין שגם לאחר הגעה של הורה שכול למילואים, הוא יכול לבקש להשתחרר משירות המילואים ומפקד היחידה יהא חייב לשחרר את ההורה השכול ממילואים עד 72 שעות ממועד הבקשה. אירוע כזה יכול לקרות, כאשר ההורה השכול לא מכיר היטב את זכויותיו ואת זכאותו לפטור משירות מילואים. גם במקרה כזה, אפשר להשיג את השחרור ממילואים, גם כאשר צו המילואים כבר החל.

לאחר כל התהליך, ההורה השכול יקבל לביתו את התעודה שפוטרת אותו ממילואים ועליה יהיה כתוב שהיא ניתנה בעקבות תום שירות.

במדינה הקטנה שלנו, לצערנו הרב, רבים מכירים את השכול מקרוב. מלחמות ישראל והשמירה השוטפת על ביטחון המדינה גובים את חייהם של חיילים רבים. הכאב והקושי משפיעים לא פעם על כל המשפחה שאיבדה את יקיריה. הן מבחינה אישית והן מבחינת כל התא המשפחתי. בצה"ל מודיעים לעניין זה ולכן מאפשרים להעניק פטורים והקלות במילואים לחיילים המגיעים ממשפחות שכולות.

 

הורים שכולים

הורים שכולים מקבלים פטור אוטומטי משירות המילואים. כל שעליהם לעשות הוא לפנות לצה"ל עם טופס 58. חשוב מאוד לזכור שהפטור הוא אומנם אוטומטי אך הוא לא נכנס לפועל לפני הגשת הבקשה הרשמית.

על פי לשון החוק הורה שכול מוגדר כמי שאיבד את בנו או בתו בשירות הצבאי הסדיר או בשירות המילואים והוא מוכר על ידי האגף למשפחות והנצחה של משרד הביטחון או על ידי המוסד לביטוח לאומי. שני גופים אלו מעניקים תגמולים ועזרה בשיקום של משפחות שכולות.

 

ילדים ובני/ות זוג

מי ששכל קרוב משפחה מדרגה ראשונה אך שהוא אינו בנו (ילד שכול או בת/בן זוג שכול), אינם זכאים לפטור מלא ואוטומטי. עם זאת, הם זכאים לפטור ממילואים בשנה הראשונה.

לאחר השנה הראשונה, יקבל החייל הקלות משמעותיות בתנאי השירות. ראשית חייל המילואים לא ישרת ביחידות בעלות ייעוד קדמי. כמו כן, הוא לא ישתתף בתעסוקה מבצעית, שיט או טיסה, למעט במקרים בהם המטרה של פעילויות אלו הוא מנהלתי בלבד.

כמו כן בן למשפחה שכולה לא ישרת מעבר לקו הירוק. זאת למעט ביחידות הגנה מרחביות או אם החייל מתגורר בשטחה הגאוגרפי של החטיבה המרחבית. כמובן שבמידת הרצון יוכל החייל לחתום על ויתור לפטור ולהמשיך את שירות המילואים שלו ביחידות קרביות.

הקלות מיוחדות ניתנות לבנים או בנות יחידות ממשפחות שכולות או לבני משפחה למשפחה ששכלה יותר מבן משפחה אחד. במקרים אלו החייל יקבל תנאים של שירות קרוב לבית ולינה בבית.

 

 עד קבלת הפטור

חשוב לשים לב ולדעת שהתהליכים בצה"ל לוקחים זמן. אך צה"ל מחויב לתת מענה לבקשת פטור עד לכל המאוחר יום לפני תאריך השירות הקרוב. או תוך 10 ימים אם הבקשה הוגשה עד 10 ימים לפני מועד המילואים. כמו כן, ניתן להגיש בקשה במהלך השירות המילואים, במקרה זה מפקד היחידה יאשר את הבקשה תוך 72 שעות מרגע הגשתה. אך שימו לב, אם לא הגשתם בקשה לפטור מלא או שהגשתם בקשה להקלות והן עדין לא אושרו, אי התייצבות, גם אם הסיבה לכך היא הכי מוצדקת, תחשב לעריקות והדין על כך יכול להגיע גם למאסר בכלא צבאי.

חשוב לזכור שצה"ל ובכלל ארגוני הביטחון מכירים בכאבן ובקשיים של המשפחות השכולות ולכן אם טרם קיבלתם את הפטור המלא או את ההקלות, נסו לבקש פטור זמני אשר ידחה/יבטל/יקצר את הצו הקרוב.

פטור ממילואים להורים שכולים
פטור ממילואים להורים שכולים
עורכי דין מומחים
0
שקיפות מול הלקוח
% 0
שנות ניסיון
+ 0
חיילים שעזרנו להם
+ 0
לקוחות מרוצים
% 0

אנחנו גאים להציג לכם את הסיפורים וההמלצות שעומדות מאחורינו עם אלפי חיילים, אמהות ומשפחות מאושרות, שהגיעו אלינו במצבכם, שמחות לספר לכם איך זה מרגיש שהכל מאחוריהן!

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורכי דין צבאי שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

אתם לא עוד בורג קטן במערכת - לכל אזרח יש זכויות!

אנחנו נעמוד לצדכם – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי