אז אם אתה משרת במילואים ואשתך בהריון בחודש תשיעי – הגעת למקום הנכון. כמו שכולנו יודעים השירות בצבא בישראל הוא חובה, וכל איש ואישה שמגיעים לגיל 18 חווים את אותה החוויה של הבקו"ם, הפרידה המרגשת מהמשפחה, העלייה על האוטובוס וההתחלה במסלול הצבאי לשנתיים הקרובות אם מדובר בבחורה ולשלוש שנים אם מדובר בבחור.
לאחר טירונות, קורס ולפעמים אפילו עוד הכשרה, מגיעים לשירות הסדיר ולא ניתן להתעלם מהמחשבה שבורחת לה לעולם בחוץ בה אתם לא כבולים לצבא יותר ויכולים לעשות מה שאתם רוצים. ובאמת, מגיע הרגע בו השירות נגמר, אתם משתחררים מהצבא, גוזרים את החוגר, נוסעים הביתה ומתחילים בחיים – מטיילים, עובדים, לומדים, מתחתנים, מקימים משפחה. כאן, נכנסת לתמונה הכתבה שלנו; אתה עמוק בתוך השגרה של חיי משפחה ועבודה, אשתך בהריון בחודש תשיעי וצריכה אותך לידה ופתאום אתה מקבל צו מילואים – מה עושים?
דבר ראשון שאתה צריך לדעת – אם אשתך נמצאת בחודש תשיעי להריונה (שבוע 36 והלאה) במועד בו זומנת לשרת במילואים, אתה פטור מכל שירות מילואים הנמשך למעלה מארבעה ימים ברציפות.
מי צריך לשרת במילואים? ועד מתי?
חיילים לאחר שירותם הסדיר משובצים באופן אוטומטי (פרט לחיילים שנאמר להם ביום השחרור שהם פטורים משירות מילואים) בכוחות המילואים של צה"ל. חלק מהחיילים משובצים לאותן יחידות בהן שירתו במהלך השירות הסדיר שלהם ואחרים ליחידות אחרות לפי צרכי צה"ל. בחוק המילואים נקבע שניתן לזמן למילואים גברים עד גיל 40 במידה והם חיילים, קצינים ניתן לזמן עד גיל 45 וישנם תפקידים ספציפיים אליהם ניתן לזמן עד לגיל 49. נשים (רווקות) לעומת זאת משרתות במילואים עד גיל 38, או לחלופין עד הריון ראשון, או הורות – מה שמגיע קודם.
הקריאה למילואים נעשית על ידי צו קריאה לשירות מילואים או על ידי צו 8. הקריאה למילואים זוהי קריאה לשירות מילואים אשר מתריע על כך מראש ובו מפורט זמן המילואים העתידי ומקום השירות. לעומת זאת בזמן חירום, אין זמן ויכולת לתת התרעה מסודרת מראש לכל חייל על השירות שלו ולכן מזמנים על ידי צו קריאה מידי – "צו 8".
מה לעשות כדי להשתחרר במילואים אם בת זוגתך בהריון בחודש תשיעי?
- דבר ראשון – על מנת לממש שחרור זה, עליך לדבר עם קצינת הקישור של היחידה בה אתה משרת במילואים ולהעביר אליה אישור רפואי התומך בכך שאשתך אכן בחודש התשיעי להיריון.
- לאחר מכן, קצינת הקישור תעביר את האישור הרפואי לרופא של יחידת המילואים שלך. כמו כן, הזכות לשחרור ממילואים לאור היריון של בת זוג שנמצא בחודש תשיעי אינו תקף במצב של שירות מילואים בחירום, כלומר – בצו 8. בנוסף, במידה ובת זוגך נמצאת בשמירת היריון ואתה משרת במילואים וקיבלת צו מילואים, גם אם היא לא נמצאת בחודש תשיעי, אתה זכאי לשחרור בתנאים מסוימים.
סיכום
אם בת זוגך נמצאת בהריון, אתה זכאי לשחרור ממילואים של ארבעה ימים רצופים ויותר. אך חשוב לזכור שהזכאות אינה ניתנת אוטומטית ועליך לפעול על מנת להשיגה. כלומר, עליך לדבר עם קצינת הקישור, לספק מסמכים ולדאוג לטפל בזה בזמן.
המון בהצלחה!