מדריך לכלוא – הורים, ילדים והפגת לחצים

מדריך זה מציע סקירה של המידע ההכרחי בכל הנוגע לכלא צבאי. הסיטואציה עלולה להיות מלחיצה אבל ככל שיודעים קצת יותר לאיזו מסגרת עתידים להיכנס ומה הנהלים בה, המידע יכול להפיג חלק מהחששות, שלפעמים יכולים להיות מוזנים רק מחוסר הידיעה של פרטים קטנים. המדריך נועד לכלואים, להוריהם ולכל מי שהדבר יכול להשפיע עליו.

 

מהו הכלא הצבאי ומי יכול להגיע אליו?

הכלא הצבאי פועל מתוקף חוק השיפוט הצבאי, פקודת הסמים המסוכנים והדין הישראלי הכללי. כל מי שנקבע כי מוטל עליו עונש של מאסר או של מחבוש (למשל חיילים בסדיר שנשפטו ביחידה שלהם, מי שנשפט בבתי הדין הצבאיים וחיילי מילואים). סוג נוסף של אנשים שנשלחים למערכת הכליאה הצבאית הם חיילים שהמשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) שברה שאם לא יהיו במעצר הם עלולים להפריע למהלכי החקירה.

לכן, אפשר למצוא בכלא חיילים שביצעו מגוון רחב של עבירות, החל מעבירות תנועה, שימוש בסמים, עבירות אלימות או כל הפרה אחרת של החוק.

 

איפה נמצאים בסיסי הכליאה?

ישנם שלושה בתי כלא צבאיים המפוזרים בכל הארץ. אי אפשר לדעת באיזה בסיס ישובץ החייל הכלוא עד לקבלת החלטת המפקד או במידה ונרשם באופן מפורש בכתב האישום. השיקול העיקרי בשיבוץ בסיס הכליאה הוא צפיפות המתקנים והמקומות הפנויים שיש בכל בסיס.

הכלא הראשון הוא בסיס כליאה 394, שמוכר יותר בשמו "כלא ארבע", בסיס הכליאה נמצא בבסיס צריפין (בין ראשון לציון לרמלה), כדי להגיע לכלא עצמו יש להיכנס לבסיס צריפין דרך שער ראשון לציון והוא נמצא במרחק של עשר דקות הליכה בערך.

הכלא השני הוא בסיס כליאה 396, שמוכר יותר בשמו "כלא שש", בניגוד לכלא 4 שנמצא כחלק מבסיס, כלא 6 נמצא בתור מתחם עצמאי. הכלא נמצא בקרבת היישובים בית אורן ועתלית.

הכלא השלישי והמוכר פחות הוא בסיס הכליאה 400 שמכונה "כלא הנשים", למעשה זוהי פלוגה נפרדת שנמצאת בתוך כלא 4 ובה נמצאות החיילות. לכן גם כלא 400 נמצא בבסיס צריפין. למרות הקרבה לכלא 4, הגברים והנשים נמצאים בנפרד ואין מגע בין האוכלוסיות השונות.

סוגי העצורים השונים

חבוש – חייל לאחר המשפט שלו שנגזר עליו עונש במחבוש בדין משמעתי. חשוב לציין שהרשעה בדין משמעתי לא גוררת רישום פלילי (כלומר, חסרת השלכות, לרוב, בתקופת האזרחות) ומהווה הליך פנימי של הצבא בלבד.

עצור לפני משפט (על"מ) – חייל שעצור בחשד עשיית עבירה פלילית (או צבאית) אך לא נגזר דינו. עד שמתחיל המשפט הם יובאו להארכות מעצר (בפני בית הדין הצבאי). חייל בסטטוס הזה נמצא לרוב בכלא ארבע, לאחר המשפט לרוב יועברו לכלא שש. חייל שמוגדר על"מ לא יכול להיות מובא לשיפוט תחת דין משמעתי על התנהגותו בכלא.

אסיר – חייל לאחר משפט ולאחר גזר הדין (כלומר, עבר הליך משפטי מלא). לעומת החבוש, ההרשעה של האסירים בבית הדין הצבאי נרשמות בתיק הפלילי ולכן יהיו בעלות השלכות מסוימות באזרחות, בנוסף, שמו של האסיר יופיע במאגר המשטרתי.

 

הקליטה בכלא הצבאי

תהליך הקבלה לכלא הצבאי לוקח כמה שעות ובהן שלב הליכי (פרוצדורלי) של הגשת מסמכי הכליאה של החייל והפקדת חפצים אישיים. השלב הנוסף הוא שלב ההסדרה ובו מתבצעים ראיונות שונים, בין היתר עם מנהל הכלא, עם מערך בריאות הנפש הצבאי ובדיקות בריאותיות.

במהלך הקליטה הכלוא יעבור הליך חיפושי רציני ומעמיק, ותוך שתי יממות הוא יעבור ועדת קבלה שבה ייקבע באיזו פלוגה ישובץ וכיצד יטופל בעת שהותו בבסיס הכליאה. החברים בוועדה זו הם: מפקד פלוגה, קצין בריאות נפש, מש"קית תנאי שירות, מש"ק מתקבלים ורכז מודיעין.

חשוב לשים לב שלפני שהסתיים הליך הקליטה המסודר והפורמלי, המשפחה תתקשה למצוא את החייל הכלוא, השלב הזה מפחיד במיוחד הרבה הורים, לכן, יש להתאזר בסבלנות ולאחר כמה שעות אפשר לפנות לגורמים שונים שיכולים לסייע במציאת כל הפרטים הדרושים:

קציני העיר השונים (בכוחם לעדכן איפה החייל מוחזק, מתי נקלט במערך הכליאה וכמה זמן אמור להיות כלוא), ה-חמ"ל של כלא ארבע או של כלא שש (דרכו ניתן לתאם את הביקורים, נושא הביקורים יפורט בהמשך המדריך וניתן להיעזר בהם לקבלת פרטים על הכלואים בבסיס הכליאה) ועורכי דין צבאיים שבקיאים בהליכים השונים של השהייה בכלא.

 

ציוד אישי וחפצים שמותר להכניס

כל כלוא יכול להכניס למתחם הפלוגה חפצים אישיים כל עוד הם לא יכולים לפגוע במשמעת הצבאית ובסדר הטוב של הכלא. באופן כללי, לחייל בכלא מותר להחזיק חפצים מהסוגים הבאים (ניתן להגיש בקשות להכנסת מוצרים חריגים נוספים למפקד הכלא, לרוב יתקבלו בקשות עם נימוקים רפואיים):

חפצים אישיים לשימוש עצמי: שעון יד, טלכרט (כרטיס שבאמצעותו אפשר להתקשר בטלפון ציבורי) תיק אישי, תמונות אישיות וטבעת נישואין (במידה והחייל נשוי).

מסמכים אישיים: מכתבים, גלויות, מסמכים שכוללים מידע רפואי, אישורים להקלות בריאותיות בשהות בכלא.

בגדים ומצעים: ניתן להביא שני סדינים, שמיכה, תחתונים, גופיות, גרביים, מכנסיים וחולצות קצרות, נעליים צבאיות, כפכפים וטרינינג.

ספרות וכלי כתיבה: כלי כתיבה, ספרי קריאה, נייר כתיבה, ספרי לימוד וספרי דת.

מוצרי טיפוח וניקיון שונים: כלי רחצה אישיים, למשל סבון ושמפו (שחייבים להיות מאוכסנים בבקבוקים שקופים), דאורדורנט (סטיק ושקוף בלבד), מברשת שיניים, מסרק, מגבות וכלי גילוח.

 

נוהל הביקורים

כל כמה זמן?

לכל חייל כלוא מגיעה זכות לביקור משפחה כל שבועיים (בזמנים המוגדרים מראש). הביקור הראשון יכול לקרות החל מהיום השמיני למאסר החייל. חיילים כלואים נשואים יזכו לביקורים בתדירות גבוהה יותר וביקורים ארוכים יותר מצד בן או בת הזוג. לעומת החייל בסדיר, החייל שבשירות המילואים זכאי לביקורים אחת לשבוע.

 

את מי מותר להכניס?

באופן כללי, כל הביקורים מוגבלים לעד ארבעה אנשים (ילדים עד גיל שש עשרה לא נספרים בתור מבקרים וניתן להכניס עד שניים), שלושה מהם צריכים להיות קרובי משפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחיות, אחים, בעל או אישה, סבתא וסבא או ילדים מעל גיל שש עשרה).

חייל שהוריו גרושים זכאי לקבל שני ביקורים נפרדים מכל אחד מההורים בהפרש של חצי שעה אחד מן השני. חשוב מאוד שההורים הפרודים יהיו בתיאום האחד עם השני כי אם הם לא יגיעו בהפרשים הם ייאלצו להמתין עוד שבועיים עד הביקור הבא.

 

מה ניתן להביא?

זמן הביקור, המשפחות יכולות להביא מוצרי מזון (כל עוד המוצרים נמצאים באריזות סגורות, למשל ממתקים, עוגיות, חטיפים) או כל אחד מן המוצרים שניתן להכניס לכלא בתור חפצים אישיים.

במידה והכלוא הוא עצור חדש, המשפחה יכולה להעביר לו ציוד אישי (שמוגבל לחפצים האישיים שמותר להכניס כמובן, הרשימה למעלה), תוך תיאום עם הכלא מראש, עד שמונה ימים מיום הכליאה. הבאת ציוד זאת לא תכלול ביקור אלא הציוד יועבר לכלוא ישירות.

 

איך ניתן לתאם את הביקור?

על מנת לתאם את הביקור על המשפחה ליצור קשר עם ה-חמ"ל של הכלא הרלוונטי, יום לפני הביקור ולבקש לתאם שעה מדויקת. ניתן לבקר חיילים בימים המוגדרים לכך (לרוב בימים שני ורביעי בשעות הבוקר והצהרים).

ברמה הטכנית כדאי לוודא שישנו אישור כניסה לכלא לפני הכניסה במטרה למנוע אי-נעימויות. כדאי לזכור, שכאמצעי ענישה, צוות הכלא יכול לשלול את הזכות לביקורים (למשל בעקבות התנהגות רעה או הגשת תלונה כזו או אחרת).

 

סדר היום בכלא הצבאי

ההשכמה נעשית באזור השעה חמש וחצי בבוקר, לאחר התארגנות קצרה נערכת ספירת בוקר (ברחבת המסדרים הפלוגתית). כשהספירה נגמרת הכלואים אוכלים ארוחת בוקר וחוזרים לתא לסידורו לקראת מסדר הבוקר – שטיפה וניקיון של התא, גילוח, צחצוח נעליים וסידור המיטות.

הכלואים משתחררים עד מסדר הצהריים לפעילות השוטפת של כל אחד, חלקם ניגשים לבית הדין הצבאי לקיום המשפט, האחרים לעבודות כלואים (יפורטו בהמשך), פעילויות חינוכיות שונות וסדנאות המוצאות כחלק מלוח הזמנים בכלא והתוכנית השיקומית.

כשמסתיים מסדר הצהריים, האסירים השונים אוכלים ארוחת צהרים ומקבלים הפסקה (של כ-חצי שעה), חוזרים לעבודות השוטפות אחריה עד לשעת מסדר הערב (באזור השעה חמש) וכשהמסדר מסתיים אוכלים ארוחת ערב.

שגרת סוף היום של האסירים כוללת אפשרות צפייה בטלוויזיה, שיחות טלפון, אפשרות קנייה בקנטינה (יוסבר בהמשך) ובסיום הפעילויות השונות נעשית ספירה אחרונה, סוגרים את התאים והכלואים יכולים להתארגן לשינה.

 

הפקודות וההנחיות שתקפות בבסיס הכליאה

המשמעת בבסיס הכליאה קשוחה מאוד, לכן כדאי מאוד להקפיד על הופעה צבאית מסודרת כנדרש מידי יום, לפנות לבעלי הדרגות השונות לפי הנוהג בצבא, בתואר "המפקד", לפנות באופן מנומס ולקיים את ההוראות של בעלי הסמכות.

ישנו מגוון של עונשים שיכולים בעלי הדרגות בבסיס הכליאה להטיל על הכלוא, שלילית הזכות להפחתת העונש, כליאה באגף הבידוד, שלילת הזכות לקנות בקנטינה, שלילת הזכות לביקורי משפחות, שלילת הזכות לשיחות בטלפון וכולי.

יש לשים לב שכל עונש שמוטל צריך לעבור את ההליך של העמדה לדין על ידי קצין שיפוט, השמעת צדדו של האסיר ורק אז הענישה תקפה.

 

סוגי העבודות השונים בבסיס הכליאה

ישנן שני סוגים של עבודות – בתוך תחומי בסיס הכליאה ומחוץ להם. הבחירה איזה אסיר עובד איפה תלויה בהתנהגות האסיר וברמת המסוכנות של האסיר, אסירים בעלי התנהגות טובה זוכים לעבוד מחוץ לבסיס הכליאה.

העבודות מחוץ לכלא כוללות עיסוקים בבסיסים צבאיים אחרים, למשל, עבודה בבית חולים צבאי, אבטחת מחנות ובסיסים ומשימות תחזוקה שונות שדרושות לצבא.

העבודות בתוך הכלא כוללות מטלות אחזקה של הכלא עצמו – עבודות מטבח, שמירות בבסיס הכליאה, עזרה למפקדת בסיס הכליאה ועבודות מחסן שונות.

בנוסף, יש אפשרות לעבוד גם בבתי המלאכה שנמצאים בבסיס הכליאה. העבודה בבית המלאכה כוללת שיפוץ והחייאה של ציוד צבאי, למשל, שיפוץ מכשירי קשר, קסדות וכולי.

 

אפשרויות קניית אוכל בתוך הכלא – הקנטינה

הקנטינה היה כמו שק"ם שבו הכלואים יכולים לקנות מוצרים שונים שנחוצים לו ויכולים לעודד ולהרים את המורל שלו. כל כלוא מקבל סכום (שמשתנה מפעם לפעם) יומי שמשמש אותו (ורק אותו) לקניית המוצרים. בנוסף, ההורים של הכלוא יכולים, באמצעות כרטיס מיוחד להטעין כסף לשימושו.

הרבה פעמים זה מקום שבו ההורים יכולים להמתיק את השגרה של הילד שלהם. התקופה הזו יכולה להיות מבלבלת מאוד, הקנייה של המוצרים הקטנים האלו יכולה להקל קצת על השגרה היומית של הכלוא.

 

פעילויות פנאי והעשרה

כמו שאפשר לראות, השגרה כוללת אפשרות לעבור כל מיני פעילויות להעשרת הכלואים. יש כל מיני סוגים של פעילויות, חלקן זמין באופן יום יומי וחלקן מיוחד יותר. בזמני שגרה עומדת לכלואים ספרייה בבית הכלא, טלוויזיה, שיעורי חינוך שונים ואימוני כושר גופני באופן קבוע.

הרבה פעמים משתלבים שוברי שגרה, למשל סיורים למוזיאונים, סדנאות שונות, פעילויות שקשורות במצב האקטואלי וישנו ערב סרט פעם אחת בשבוע.

פעילויות הפנאי משתלבות בשעות הבוקר או לאחר ארוחות הצהריים. לכל כלוא יש את לוח הזמנים שלו, שקשור בשעות ובמקום העבודה שלו, בשלביו במשפט ולכן הדברים משתנים מאסיר לאסיר.

 

קיום מצוות דתיות שונות

אם האסיר מקיים מצוות דתיות הוא זכאי להתפלל בבית התפילה של הדת בה הוא מאמין בשעות שנקבעו בבית הכלא ובחגים הדתיים. לכל שאלה אחרת בענייני דת, ישנו רב בבסיס הכליאה שניתן לפנות אליו באמצעות טופס והוא מעניק תשובות לכל הכלואים והכלואות.

 

אפשרויות הפחתת העונש

בעניין הזה ישנם שלושה סוגי כלואים:

אסיר שמרצה עונש עד תשעים ותשעה ימים (עד קצת יותר משלושה חודשים) – הקיצור בסמכות מפקד בסיס הכליאה והוא יכול להפחית את העונש ביחס של יום הפחתה על כל עשרה ימי כליאה. למשל, אסיר שמרצה עונש של תשעים ימים, יוכל לקבל המתקה של תשעה ימים.

אסיר שמרצה עונש הארוך ממאה ימים וקצר מחצי שנה – בסמכותו של קצין המשטרה הצבאית הראשי להמתיק עונש של עד שליש מתקופת המאסר. לדוגמה, אסיר המרצה עונש של ארבעה חודשים יוכל לקבל המתקה של שלושים יום.

אסיר שמרצה עונש הארוך מחצי שנה וקצר משנה – בסמכותו של ראש מטה אגף כוח האדם הצבאי להמתיק את עונשו של עד שליש מתקופת המסר, בכפוף להמלצות צוות הכלא ומפקד בסיס הכליאה. למשל, אסיר שמרצה עונש של תשעה חודשים יוכל לקבל המתקה של שלושה חודשים.

אסיר שמרצה עונש הארוך משנה – בסמכותה של ועדה מיוחדת שכוללת שופט, נציגי שר הביטחון ונציג הרמטכ"ל לקצר עונש עד שליש, גם כאן, בכפוף לכל ההמלצות הדרושות.

 

נהלי חופשות

באופן כללי, בבסיס הכליאה אין חופשות. ישנו מקרה חריג ובו כלוא זכאי להגיש בקשה ממפקד הכלא ליציאה לחופשה – על הכלוא לרצות שליש מעונשו, להתנהג באופן טוב וחיובי (המלצות צוות), לעבור לפחות עשרים ושמונה ימי כליאה ושלא ביצע עבירה של בריחה ממשמורת חוקית בעברו.

אותו הכלוא, בכפוף לאישור, יוכל להיות זכאי לחופש של שתי יממות (ארבעים ושמונה שעות) כל ארבעה שבועות.

בנוסף, במידה וקורות נסיבות חריגות, אסיר שלא עונה על הגדרות אלו יוכל להגיש בקשה גם הוא – פטירת בן משפחה (מדרגה ראשונה בלבד), לידת אשתו של האסיר, חתונה של אחיו או אחותו, ברית מילה לבן או לאחיו של הכלוא, במידה והכלוא הוא בן למשפחה שכולה יציאה לטקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל.

לסיכום, מדריך זה כולל מענה לסוגיות המרכזיות שמטרידות כלואים ומשפחות כלואים, בין היתר, תהליך הקליטה, הבאת ציוד אישי, נהלי ביקורים, חופשות, קיצור עונש והשגרה. קריאה של מדריך זה, בתקווה, יכולה להרגיע ולהעניק כלים לדעת למה נכנסים.

מדריך לכלוא – הורים, ילדים והפגת לחצים
מדריך לכלוא – הורים, ילדים והפגת לחצים

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!