כידוע לכולנו, השירות בצבא במדינת ישראל הוא חובה על כל אזרח. שירות מילואים הוא חלק אינטגרלי מהשירות הצבאי – ישנם מקרים רבים בהם צה"ל נדרש לתגבר את כוחותיו, גם בזמן חירום וגם בשגרה, וכל אזרח שסיים שירות צבאי (ועדיין נמצא בסטטוס שירות מילואים פעיל) נדרש להיענות לקריאת הצבא. מה עושים במקרה שעליכם להיעדר מהעבודה עקב המילואים?
האם מילואים הם עילה לפיטורים?
התשובה היא לא. בדיוק לצרכים מסוג זה נחקק חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה) משנת 1949 – החוק אוסר באופן מפורש על מעסיקים לפטר עובדים שהחסירו ימי עבודה עקב שירות מילואים.
איסור זה תקף ללא קשר למספר ימי המילואים שהעובד ביצע או לתדירות בה הוא נעדר מהעבודה בשל שירות המילואים. בנוסף, במידה והעובד שירת במילואים לתקופה שעולה על יומיים רצופים – האיסור לפטר אותו חל גם ב- 30 הימים שלאחר סיום שירות המילואים.
כלומר, מעביד לא יוכל לפטר עובד שנעדר מהעבודה עקב מילואים – לא במשך תקופת המילואים עצמה, וגם לא שלושים ימים לאחר שהמילואים הסתיימו. במידה והמעביד כן מעוניין לפטר את העובד, הוא מחויב להודיע לעובד על כך מראש – אך לא יוכל לכלול את שלושים הימים שלאחר סיום שירות המילואים כחלק מזמן ההודעה מראש על הפיטורים.
מה ניתן לעשות אם בכל זאת פוטרתי אחרי שירות מילואים?
במידה והמעסיק שלכם עבר על החוק ופיטר אתכם עקב שירות מילואים – תוכלו להגיש נגדו תביעה בועדת התעסוקה של משרד הביטחון.
לוועדה יש את הסמכות להוציא צו שיאלץ את המעסיק להחזיר אתכם חזרה לעבודה, או להוציא צו שיאלץ את המעסיק לשלם לכם פיצויים על כך שפיטר אתכם בניגוד לחוק (כאשר הועדה יכולה להחליט על סכום הפיצויים שיינתנו לעובד, או לחילופין סכום הפיצויים יעמוד על חמישה חודשים כגובה המשכורת שקיבל העובד בחודש שלפניו פיטוריו). במקרים מסוימים הועדה עשויה להחליט להוציא את שני הצווים – גם לחזרה לעבודה וגם לפיצויים.
במידה ואתם מעוניינים להגיש תביעה נגד המעסיק, מומלץ לשכור עורך דין שמומחה בדיני עבודה – על מנת לייעל את התהליך, לתת את המושכות לגורם מקצועי שליווה בעבר מקרים רבים של פיטורים עקב מילואים ויודע להתנהל בצורה נכונה, לוודא כי כל הזכויות שלכם נשמרות במהלך ההליך, ואף לנסות ולהשיג את התרופה האולטימטיבית עבור העובד (צו שיאלץ את המעביד להחזיר את העובד לעבודה ובנוסף לשלם לו פיצויים עבור פיטורים שמנוגדים לחוק).
דיווח למעסיק על שירות מילואים
חוק החיילים המשוחררים (חזרה לעבודה) קובע שכל עובד שנדרש להתייצב לשירות מילואים – מחויב להודיע על כך למעסיק שלו תוך זמן סביר מרגע קבלת צו המילואים. על המעסיק לדעת שהעובד עתיד להיעדר מהעבודה לפרק זמן ממושך ומסיבה מוצדקת, ועליו להיערך לכך מראש על ידי תגבור כוח האדם בעבודה או שינוי במשימות הנדרשות.
עובד שלא הודיע למעסיק שלו על מילואים עתידיים שהוא עתיד לבצע, או שהודיע על כך רק פרק זמן קצר לפני המילואים עצמם – עלול לאבד את זכויותיו לפי חוק החיילים המשוחררים, שכאמור מונע מהמעסיק לפטר אותו עקב שירות המילואים.
על כן, חשוב לשים לב שעליכם להודיע על זימון המילואים שקיבלתם מספיק זמן מראש על מנת לבטח את עצמכם מפני פיטורים, ובמידה ובכל זאת פוטרתם – כדי לקבל על כך את מלוא הפיצויים שמגיעים לכם לפי חוק. כאמור, מומלץ להתייעץ עם עורך דין טרם הגשת התביעה, כדי לוודא שאכן מגיעות לכם כל הזכויות.