חותם אמינות זהב DUNS GUIDE ניר ליסטר
martindale חותם אמינות מרטינדייל

בעלי התפקידים שאינם קצינים ומשרתים במילואים עד גיל 49

לפי התיקונים לחוק שירות מילואים מ-2008, גיל הפטור ממילואים לחוגרים הוא 40, לקצינים 45 ולנשים 38, אבל יש תפקידים חריגים שבהם שירות המילואים נמשך עד גיל 49, גם בעלי התפקידים שאינם קצינים, למשל נהג משא כבד, פרמדיק, רב צבאי, כבאי או חוקר שבויים.

שירות מילואים בישראל הוא חלק מהחובה האזרחית לקחת חלק בפעילות כוחות הביטחון של המדינה, גם במסגרת שירות מילואים בצבא ההגנה לישראל, אשר חלה על כל אזרח, או תושב קבע שלא קיבל פטור משירות המילואים, או נמצא בשירות סדיר.

שירות המילואים חיוני לצורך תגבור הצבא הסדיר במצבי חירום, כמו מלחמה, מבצע צבאי או אסון טבע.

כדי להשאיר את חיילי המילואים ברמת מוכנות גבוהה, הם נדרשים להגיע לשירות גם בימי שלום ושגרה, לצורך אימונים והכשרות. אחוז המשרתים במילואים הוא נמוך יחסית ורוב הרשומים במערך המילואים משרתים למשך פרקי זמן קצרים יחסית, מה שמותיר אחוז קטן עוד יותר של משרתי מילואים פעילים – אלה המשרתים עשרים ימים, או יותר, לאורך 3 שנים.

 

עד איזה גיל נמשך שירות מילואים?

חיילי מילואים משרתים בתפקידים שונים ובדרגות פיקוד שונות ויכולים להגיע גם עד לתפקיד של מג"ד (מפקד גדודי) וגם נשים בתפקידים מסוימים, לרוב בתפקיד קצינות מילואים,  נקראות לשירות מילואים עד גיל 40.

כל חייל המשרת במילואים זכאי לקבל מידע אודות הגיל שבו הוא צפוי לקבל פטור מהשירות באופן אוטומטי ובהגיעו לגיל זה – איש לא יוכל להחזיקו, או לאלצו להמשיך לשרת כחייל מילואים, אלא אם יבחר להתנדב להמשך שירות.

חיילי מילואים המעוניינים לקבל פטור מהמשך השירות, לפני הגיעם לגיל הקבוע בחוק – יכולים לעשות זאת בהתאם לדרישות החוק ובתנאי שהם עומדים בתנאים שנקבעו על פי החוק ומצדיקים את מתן הפטור המוקדם, אך הועדה האחראית על נושא זה אינה מקלה על קבלת הפטור ומומלץ להיעזר בעו"ד צבאי, שמכיר היטב את המערכת ויכול לסייע בקבלת הפטור.

עד לקבלת הפטור – כל היעדרות ללא אישור משירות מילואים עלולה להיחשב לעריקות ולגרור עונשי מאסר.

למרות שרוב חיילי המילואים, שאינם קצינים זכאים לקבל פטור משירות מילואים עד גיל 40, ישנם תפקידים חריגים, שאינם תפקידי קצונה, בהם גיל הפטור הוא 45 וישנם תפקידים שאינם תפקידי קצונה, שבהם גיל הפטור הוא 49. המשותף למקצועות אלה הוא הנחיצות שלהם בעיתות חירום וההכשרה המיוחדת הנדרשת לצורך מילויים ואלה התפקידים:

 

חשמלאי ברדלס, מכונאי ברדלס, טכנאי הנעה חשמל נושא גייסות משוריין, מדריך נהיגה, מפקד שאינו קצין תנועה והובלה, נהג חילוץ, נהג מפעיל מנוף, נהג משא כבד, נהג רכב כיבוי אש, נהג רכב מוביל, נהג תדלוק ביחידות חיל האוויר, קברן ומזהה חללים, מהנדס בניין, מהנדס חילוץ, רופא לוחם, רב צבאי, שמאי רכב, שמאי ציוד מכני הנדסי, פרמדיק.

 

רשימת התפקידים החייבים בשירות מילואים עד גיל 49 נקבעה על ידי שר הביטחון ואושרה על ידי מועצת הביטחון של הכנסת.

יחד עם זאת, במקרים רבים, הצבא מחליט לסיים את שירות המילואים אף לפני הגיל הקבוע בחוק כגיל הפרישה ממילואים, לרוב מפני שאין יותר צורך במילוי התפקיד במסגרת שנקבעה, אך בעלי תפקידים שלא קיבלו פטור מוקדם משירות המילואים, יהיו חייבים להמשיך להתייצב – עד שיגיעו לגיל הפרישה הקבוע בחוק.

 

 

מהן הסיבות המקובלות למתן פטור ממילואים, שאינו מחמת גיל?

פטור לפני הגיל הקבוע בחוק יכול להתקבל ממספר סיבות:

  1. אזרח שקיבל פטור משירות סדיר.
  2. בעיה רפואית, פיזית, או נפשית – החייל יתבקש להציג מסמכים המאשרים את קיום הבעיה, מעידים על מצבו הרפואי ומסבירים מדוע הבעיה הרפואית אינה מאפשרת לו להמשיך לקיים את חובתו. את המסמכים יש להגיש לוועדה רפואית, אך אפשר להיבדק גם אצל רופא אזרחי.
  3. אישה בהריון – לא תקבל זימון למילואים כדי לא לסכן אותה, או את העובר.
  4. אימהות – יקבלו פטור לצמיתות משירות מילואים.
  5. אזרח שפיתח בתום שירותו הסדיר אמונות, המתנגשות עם הערכים הנדרשים במהלך השירות הצבאי ומתקשה לבצע את תפקידו בעקבות כך, יכול להגיש בקשה לוועדה הרלוונטית, שתדון בעניינו ותחליט אם הוא זכאי לפטור, אך מומלץ במקרה כזה להיעזר בעו"ד צבאי.
  6. הורים שכולים – המדינה רואה במשפחות שכול, בעלות זכויות וצרכים מיוחדים. הם מוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי וזכאים לסיוע ולשיקום ואחת מהזכויות הניתנות להורים שכולים היא פטור משירות מילואים, בתנאי שהם יוזמים פניה בנושא ליחידה שלהם ומבקשים את הפטור המגיע להם.
  7. צמצום כוחות מילואים – פטור מחמת צמצום כוחות מילואים מעניק לחיילים פטור אוטומטי משירות מילואים בשל שינוי מערכי כוח האדם, קיצוצים בתקציב הביטחון, שינוי מבנה היחידות והצורך בתפקידו של החייל בהמשך.
  8. פטור בגין התנהגות רעה – במקרים מסוימים הצבא מוותר על חיילים המוגדרים בעייתיים מבחינת משמעת ופוטר אותם מביצוע שירות מילואים פעיל.
  9. פטור זמני משירות מילואים – מתקבל כאשר חייל נמצא במשבר בחייו האישיים, או חווה קושי מכל סוג, שלא מאפשר לו לבצע כראוי את תפקידו. במקרה כזה תוגש בקשה ליחידה, או לולת"ם – ועדה לתיאום מילואים – לצורך קבלת החלטה ומתן אישור לפטור, לרוב יהיה זה אישור זמני.
  10. נסיבות משפחתיות – במקרה כזה נבדקות הנסיבות לגופן על ידי מפקד היחידה וגורמי הקישור וההחלטה תתקבל לאחר בדיקה מקבילה של מצבת כוח האדם ביחידה והצורך בשירותו הספציפי של החייל.

 

 

בעלי התפקידים שאינם קצינים ופרישה משירות מילואים – משימה אפשרית

אם נקבע לכם גיל מאוחר יחסית לקבלת פטור ממילואים ואתם צפויים להמשיך למלא תפקיד במערך המילואים עד גיל 49, או עד גיל 45, כנראה שהצבא רואה בכם ממלאי תפקידים חיוניים, או תפקידים הדורשים הכשרה ומיומנות מיוחדת.

במידה ושירות המילואים מכביד עליכם מסיבות אישיות כאלה ואחרות, תוכלו להגיש בקשה לפטור מסיבות חוקיות, שאינן תלויות בגילכם. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי, שיש לו מומחיות בתחום ויודע כיצד להתנהל בנבכי מערכת המשפט הצבאית ולעזור לכם לקבל את הפטור המיוחל.

בעלי התפקידים שאינם קצינים ומשרתים במילואים עד גיל 49
בעלי התפקידים שאינם קצינים ומשרתים במילואים עד גיל 49
עורכי דין מומחים
0
שקיפות מול הלקוח
% 0
שנות ניסיון
+ 0
חיילים שעזרנו להם
+ 0
לקוחות מרוצים
% 0

אנחנו גאים להציג לכם את הסיפורים וההמלצות שעומדות מאחורינו עם אלפי חיילים, אמהות ומשפחות מאושרות, שהגיעו אלינו במצבכם, שמחות לספר לכם איך זה מרגיש שהכל מאחוריהן!

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורכי דין צבאי שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

אתם לא עוד בורג קטן במערכת - לכל אזרח יש זכויות!

אנחנו נעמוד לצדכם – השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי