שחרור ממילואים

מערך המילואים הוא מערך חשוב לקיום צבא ההגנה לישראל ובהתאם לכך החובה לשירות מילואים היא איתנה, ושחרור ממנה מצריך אישורים מיוחדים וצידוקים ראויים. אפשר לבקש קיצור או ביטול של שירות המילואים תחת תנאים מסוימים. חשוב לזכור שהיעדרות לא מוצדקת ממילואים או אפילו חוסר מענה להתקשרות מצד הצבא עשויים להיחשב כנפקדות או כעריקות, ולגרור ענישה כבדה.

צה”ל מכיר בסיבות מסוימות המצדיקות שחרור מחובת המילואים. חלקן מוקנות באופן אוטומטי וחלקן מצריכות הגשת בקשה מיוחדת מצדו של משרת המילואים.

 

עילות השחרור:

  • גיל – ניתן לקבל פטור אוטומטי ממילואים עם ההגעה לגיל הפטור משירות הביטחון. חיילי שירות חובה לשעבר המשרתים במילואים ישוחררו בגיל 40, קצינים ישוחררו בגיל 45 ומקצועות מיוחדים ישוחררו בגיל 49. נשים זכאיות לפטור מגיל 38, ובמידה והן משרתות בתפקידי לחימה, גיל השחרור ייקבע על פי סוג התפקיד.
  • היריון ולידה – אישה בהיריון ולאחר לידתה תקבל שחרור מלא משירות מילואים.

 

  • פטור מטעמי דת – באם אדם חזר בתשובה לאחר שחרורו מהצבא הוא רשאי לקבל פטור משירות המילואים. כידוע, גבר דתי לרוב אינו זכאי לפטור מן חובת השירות (לעומת נשים המקיימות אורח חיים דתי הזכאיות לפטור), ולכן הדבר אינו מבטיח פטור מחובת המילואים.

 

  • פטור רפואי – אדם, שנמצא כי הוא בעל בעיה בריאותית שאינה מאפשרת את קיום חובת המילואים, זכאי לפטור. הרקע לבעיה הבריאותית יכול להיות נפשי או גופני, ומצריך סימוכין רפואי. לכן, משרת מילואים המבקש פטור רפואי, צריך להצטייד בחוות דעת מקצועית של רופא, פסיכולוג או פסיכיאטר. את הפטור אפשר לבקש במעמד יום הזימון למילואים, וגם לפניו, באמצעות הגשת בקשה באתר ‘מילואים’. צה”ל רשאי לדחות את הבקשה או להוריד את הפרופיל הרפואי, מבלי להקנות פטור. חייל המילואים יכול להגיש ערעור ולעמוד בפני וועדה רפואית.
  • הורה שכול – הורה שאיבד את ילדו במסגרת שירותו הצבאי זכאי לפטור מן חובת המילואים.

 

  • פטור מטעמי מצפון – בדומה לאדם שחזר בתשובה, אדם יכול לשנות גם את עמדתו הפוליטית והמוסרית, ועמדתו בנוגע לשירות צבאי. משרת מילואים יכול לבקש לעמוד בפני וועדת מצפון, ולהוכיח כי הוא אינו מסוגל לקחת חלק בארגון צבאי הנוקט בלחימה ממוסדת, כמו צה”ל.
  • צמצום כוח אדם במילואים – צה”ל עשוי לשחרר קבוצה גדולה של משרתי מילואים במידה ויש כוח אדם רב שאין בו צורך.

 

 

כאמור, מומלץ כי משרת המילואים יגיש את בקשת הפטור בהקדם האפשרי עקב מורכבות ההליכים הצבאיים ונטייתם להתמשך זמן רב. כמו גם שאי התייצבות לזימון למילואים תהווה עבירת נפקדות במידה וההיעדרות אינה מאושרת, גם אם הסיבה מאחוריה היא מוצדקת.

משרת מילואים יכול ליצור קשר עם קצין הקישור שלו להנחיות נוספות לשם בקשת הפטור.

כמו כן, חייל מילואים יכול לקבל שחרור זמני ודחיית הזימון במידה ועונה על הקריטריונים. על מנת להימנע מסיטואציה בה המילואים מהווים פגיעה במצבו הכלכלי של משרת המילואים או בלימודיו האקדמיים, הוא זכאי להגיש בקשה לשחרור מחובת המילואים, לקיצור משך הזימון או לדחייתו, אם הוא לומד במוסד אקדמי מוכר\ עובד וזומן למילואים של שישה ימים ומעלה.

ניתן להגיש בקשה לדחייה, לקיצור או לביטול זימון המילואים גם עבור משרתי מילואים שנמצאים בתקופה חריגה או רגישה בחייהם, כמו נישואים טריים, טיפולי פוריות, לידת תינוק, מעבר לחו”ל, אירוע משפחתי וכו’. ישנן גם הקלות שיכולות להינתן לתושבים חוזרים, הורים חד-הוריים והורים למשפחה מרובת ילדים.

על מנת להגיש בקשה לשם התחשבות בחייו ובמצבו של משרת המילואים, יש למלא את טופס 58 (טופס בקשה לשחרור, קיצור, דחייה או הקדמה של שירות מילואים פעיל לבקשת החייל ברגיעה ובחירום). אפשר לפנות לוועדה לתיאום מילואים (ולת”מ). יש להגיש את הבקשה לא מאוחר משלושים ימים לפני מועד הזימון למילואים.

כפי שניתן לראות, צה”ל מציע פטורים והקלות שונים עבור אוכלוסיות המצדיקות התחשבות מיוחדות. מומלץ להיעזר בקצין הקישור, במפקד הישיר ובאתר ‘מילואים’. אם החייל מתקשה לקבל את הפטור או ההקלה אליה הוא זקוק, הוא יכול להיוועץ בעורך דין הצבאי שמכיר את הנהלים הצבאיים.

שחרור ממילואים

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורכי דין צבאי שם לו למטרה להילחם את מלחמתכם. אנו נרתום את הניסיון והידע המקצועי שלנו על מנת לוודא כי זכויותיכם נשמרות, נסייע לכם לקבל את הכספים המגיעים לכם, ונפעל בנחישות חסרת פשרות לקבלת הפיצוי המרבי עבורכם.

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!